Problemy funkcje trygonometryczne
pomocy: Oblicz pole i obwód trapezu równoramiennego ABCD, którego dłuższa podstawa AB ma długoścć
24cm, ramię 4√3cm, a kąt ostry miarę 30 stopni.
1 mar 17:50
Zbyszek vel AtrurDitu: Rozwiązuję.
1 mar 18:03
Zbyszek vel AtrurDitu: A więc tak:
Jeżeli poprowadzisz w trapezie dwie wysokości powstają dwa trójkąty 30o,60o,90o.
Bok trójkąta (2x) i ramie trapezu jednocześnie =4√3,
wysokość trójkąta i zarazem wysokość trapezu czyli x= 4√3/2=2√3,
podstawa trójkąta= x√3)=2√3*p{3=6.
Obliczamy krótszą podstawe trapezu: 24-(2*6)=12
Pole=(12+24)*2√3*1/2=36√3
Obwód=12+24+(2*4√3)=36+8√3
1 mar 18:12
Zbyszek vel AtrurDitu: Wkradł się błąd tzn. : podstawa trójkąta = x√3= 2√3* √3=6
1 mar 18:13
Zbyszek vel AtrurDitu: Czy to co napisałem jest zrozumiałe?
1 mar 18:14
pomocy: Ok, spoko
1 mar 18:28
pomocy: Dzięki za pomoc
2 mar 20:17