Ciągi liczbowe
Viper: Oblicz, do jakiej kwoty wzrośnie kapitał 40000 złotych złożony w banku na cztery lata,
jeśli roczna stopa procentowa wynosi 2%, a odsetki kapitalizowane są:
a) rocznie
b) pół roku
Oblicz różnicę otrzymanych po czterech latach kwot.
1 mar 10:57
Mariusz: to zadanie należy policzyć z wzoru
Kk=Kp(1+p)n
Kk- kapitał końcowy
Kp-kapitał poczatkowy
p- oprocentowanie
n- liczba kapitalizacji
w podpnkcie a n będzie wynosiło 4 a w b bedzie wynosiło 8
1 mar 11:22
Bogdan:
Dzień dobry.
Uściślijmy:
Ko - kapitał początkowy,
Kn - kapitał po na latach,
p - liczba procent rocznej stopy procentowej,
n - liczba lat lokaty,
q - liczba określająca ile razy w roku następuje kapitalizacja odsetek (jeśli co
kwartał, to q = 4, jeśli co pół roku, to q = 2 itd.).
p/q
Kn = Ko(1 + ------- )qn
100
Ko = 40000, n = 4, p = 2.
a) q = 1: K4 = 40000*(1 + 2/100)4 = 43297,29 zł;
2/2
b) q = 2: K4 = 40000*(1 + -------- )2*4 = 40000 * 1,018 = 43314,27
100
1 mar 13:53
Viper: Dziękuje mariusz za rozwiazanie zadanie
1 mar 13:58
Viper: Dzięki bogdan za gotowe zadanie
1 mar 14:00