Matematyka
piotrek: Pomocy

! Bardzo proszę o pomoc w zadaniu:
Do zbudowania namiotu użyto 2 metrowych tyczek. Szkielet namiotu kształtem przypomina
ostrosłup prawidłowy sześciokątny o krawędzi podstawy długości 90 cm. Każda tyczka
nachylona jest do podłoża pod kątem 60stopni. Jaką długość ma wystająca część tyczki?
CZy chłopiec o wzroście 1,60 m bedzie mógł się wyprostować w tym namiocie? czy 4,5m2
materiału wystarczy na pokrycie ścian tego namiotu? Męczę się już nad tym zadaniem
chyba godzinę proszę o pomoc
1 mar 16:43
Zbyszek vel AtrurDitu: Rozwiązuję.
1 mar 16:58
Zbyszek vel AtrurDitu: A więc tak:
Wysokość ostrosłupa wraz z krawędzią boczną i jednym bokiem trójkąta z podstawy tworzy
trójkąt 30o,60o,90o. Gdzie wysokość ostrosłupa to H, krawędź boczna b i bok jednego z
sześciu małych trójkątów z podstawy czyli x=90cm.
H=x√3=90√3
b=2x=2*90=180cm
Wiemy że tyczki miały po 2 metry i wiemy, że krawędzie będą miały 1,8m, więc po wykonaniu
działania: 2-1,8=0,2 wiemy, że tyczki będą wystawać jeszcze o 0,2 m w góre.
90√3≈90*1,7321=155,9cm Czyli chłopiec będzie mógł się wyprostować.
Pole boczne=(0,9m*1,7428m*1/2)*6≈4,71. Czyli nie wystarczy materiału.
1 mar 17:10
Zbyszek vel AtrurDitu: Jeżeli chodzi o pole boczne...
Wysokość trójkąta (ściany bocznej) obliczyłem z Pitagorasa. Tzn. wiemy że połowa podstawy
to 0,45m i bok trójkąta to 1,8m obliczamy wysokość (c) =
1,82=0,452+c2
c2=3,0375
c=1,7428
1 mar 17:15
piotrek: dzięki za pomoc
1 mar 17:34