Oblicz objętosc w ostosłupie.
Annie: Czy jest ktos w stanie mi pomóc? Wystarczą jakieś wskazówki jak zrobić to zadanie...
Proszę...
Zad jest takie:
Podstawą graniastosłupa jest trójkąt równoramienny o ramieniu długości 6 cm i podstawie
długości 8 cm. Krawędzie boczne są sobie równe i mają po 9 cm długości. Oblicz objętość
ostrosłupa.
Wyliczyłam już wysokośc ściany bocznej i podstawy oraz pole podstawy. Potrzebuję H i nie
wiem jak obliczyć.. próbowałam tworzyć trójkąty proste i wyliczyć z tw Pitagorasa i żle
mi wychodzi,,,

Czy mógłby mi ktos pomóc

Z góry dzięki
1 mar 15:41
Eta:
witam! Annie!
W zadaniu napisałaś, że to graniastosłup!
więc nie wiem w czym masz problem?
poprostu H= 9 cm ---- to wysokość tego graniast.
i to wszystko


V = P
p *H h
p = 2
√5 ( takie masz h
p
więc P
p = 8 * 2
√5 / 2
P
p = 8
√5
więc V = 8
√5 * 9 = 72
√5 cm
3
Wiesz już to?
1 mar 15:52
Annie: Przepraszam , to ma być ostrosłup...
1 mar 15:53
Eta: Nooooooooooooooooo

A co napisałaś w treści zad ? och! z Wami
1 mar 15:54
Annie: Zrobiłam pomyłkę... to ma być ostrosłup. spieszyłam się

przepraszam
1 mar 15:56
Eta:
Czy taką masz odp? V= 18 i 2/3 cm3
bo może się pomyliłam w rachunkach?
Czekam ! To Ci napiszę jak to rozwiązać!
1 mar 16:03
Annie: w odpowiedzi mam ze V = 48 cm3
1 mar 16:08
Eta:
Spoko przeliczę jeszcze raz OK?
1 mar 16:09
Annie: Oki

Zaczekam
1 mar 16:10
Eta:
Aniu! w żaden sposób taka odp. mi nie wychodzi!
Może Bogdan lub Basia pomogą Ci?
Pewnie coś nie tak liczę?
Sama jestem ciekawa czy taka ma być prawidłowa odp:
Poczekajmy i zobaczymy jak policzą to Bogdan lub Basia.
1 mar 16:55
Annie: dobrze...
1 mar 18:05
Bogdan:
Dobry wieczór.
Wszystkie krawędzie boczne b ostrosłupa są tej samej długości, to gdzie znajduje się
spodek wysokości H ostrosłupa?
Odp. Spodek wysokości H ostrosłupa znajduje się w środku okręgu opisanego na
podstawie ostrosłupa (R - promień tego okręgu).
Widzimy w podanym ostrosłupie 3 przystające (jednakowe) trójkąty prostokątne,
w których przyprostokątne to H i R, przeciwprostokątna to krawędź boczna b.
Pole podstawy ostrosłupa P = 8
√5.
R = abc / 4P → R = 8 * 6 * 6 / 32
√5 → R = 9/
√5.
Z twierdzenia Pitagorasa obliczamy H:
H =
√81 - 81/5 = 18/
√5
Objętość ostrosłupa V = (1/3) * 8
√5 * 18/
√5 = 48
1 mar 19:25
1 mar 20:25