matematykaszkolna.pl
Oblicz objętosc w ostosłupie. Annie: Czy jest ktos w stanie mi pomóc? Wystarczą jakieś wskazówki jak zrobić to zadanie... Proszę... Zad jest takie: Podstawą graniastosłupa jest trójkąt równoramienny o ramieniu długości 6 cm i podstawie długości 8 cm. Krawędzie boczne są sobie równe i mają po 9 cm długości. Oblicz objętość ostrosłupa. Wyliczyłam już wysokośc ściany bocznej i podstawy oraz pole podstawy. Potrzebuję H i nie wiem jak obliczyć.. próbowałam tworzyć trójkąty proste i wyliczyć z tw Pitagorasa i żle mi wychodzi,,,emotikonka Czy mógłby mi ktos pomócemotikonka Z góry dzięki emotikonka
1 mar 15:41
Eta: witam! Annie! W zadaniu napisałaś, że to graniastosłup! więc nie wiem w czym masz problem? poprostu H= 9 cm ---- to wysokość tego graniast. i to wszystkoemotikonkaV = Pp *H hp = 25 ( takie masz hp więc Pp = 8 * 25 / 2 Pp = 85 więc V = 85 * 9 = 725 cm3 Wiesz już to? emotikonka
1 mar 15:52
Annie: Przepraszam , to ma być ostrosłup... emotikonka
1 mar 15:53
Eta: Noooooooooooooooooemotikonka A co napisałaś w treści zad ? och! z Wami emotikonka
1 mar 15:54
Annie: Zrobiłam pomyłkę... to ma być ostrosłup. spieszyłam się emotikonka przepraszam emotikonka
1 mar 15:56
Eta: Czy taką masz odp? V= 18 i 2/3 cm3 bo może się pomyliłam w rachunkach? Czekam ! To Ci napiszę jak to rozwiązać!
1 mar 16:03
Annie: w odpowiedzi mam ze V = 48 cm3
1 mar 16:08
Eta: Spoko przeliczę jeszcze raz OK?
1 mar 16:09
Annie: Okiemotikonka Zaczekamemotikonka
1 mar 16:10
Eta: Aniu! w żaden sposób taka odp. mi nie wychodzi! Może Bogdan lub Basia pomogą Ci? Pewnie coś nie tak liczę? Sama jestem ciekawa czy taka ma być prawidłowa odp: Poczekajmy i zobaczymy jak policzą to Bogdan lub Basia.
1 mar 16:55
Annie: dobrze... emotikonka
1 mar 18:05
Bogdan: Dobry wieczór. Wszystkie krawędzie boczne b ostrosłupa są tej samej długości, to gdzie znajduje się spodek wysokości H ostrosłupa? Odp. Spodek wysokości H ostrosłupa znajduje się w środku okręgu opisanego na podstawie ostrosłupa (R - promień tego okręgu). Widzimy w podanym ostrosłupie 3 przystające (jednakowe) trójkąty prostokątne, w których przyprostokątne to H i R, przeciwprostokątna to krawędź boczna b. Pole podstawy ostrosłupa P = 85. R = abc / 4P → R = 8 * 6 * 6 / 325 → R = 9/5. Z twierdzenia Pitagorasa obliczamy H: H = 81 - 81/5 = 18/5 Objętość ostrosłupa V = (1/3) * 85 * 18/5 = 48 emotikonka
1 mar 19:25
Eta: I wreszcie jestem spokojna! Nie wiem czemu ?... ale brałam pod uwagę środek okręgu wpisanego, ( no tak ! i znowu " plama") emotikonka Krawędzie przecież mają tę samą długośćemotikonkaemotikonka! Zasugerowałam się wysokościami w ścianach ..... emotikonka Dziękuję Bogdanie! ( zdrowie mi uratowałeś !..... teraz wszystko jasne!)
1 mar 20:25