Wielomiany -reszta z dzielenia. Na maturę.
13LateK: Mam takie zadanie:
Nie wykonując dzielenia znajdź resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wieloamian P(x)
a) W(x)=3x4-2x2+x
P(x) = x2-4
b) W(x) = 2x5-3x+3
P(x) = (x-1)(x-2)
Korzystałem z ogonej zasady:
W(x)=dzielna * dzielnik + R., ale nie chce mi nic wyjśc. Prosze o pomoc
1 mar 17:42
Eta:
Witam!To jesteś 13- latkiem ? czy maturzystą?
To ważne! Wtedy Ci pomogę!
1 mar 18:55
Zbyszek vel AtrurDitu: Mam brata 13-latka, czasami prosi o pomoc i raczej nie znajde u niego zadania tego
typu

1 mar 18:57
13LateK: NIe nie jestem 13 latkiem... potrzebuję rozwiązanie^^
1 mar 19:02
Eta:
Ok! podaję rozwiązanie!
1 mar 19:03
Eta:
P(x) = x
2 - 4 = (x- 2)(x +2)
więc w(x) można zapisać tak
W(x) = Q(x)*( x- 2)(x+2) + ax +b gdzie R(x) = ax +b
bo R(x) musi być stopnia co najwyżej pierwszego
W( -2) =3*16 - 2*4 - 2 = 38
W(2) = 3*16 - 2*4 +2 = 42
więc:
W(2) = Q(2)*( 2 - 2) * (2 +2) + 2a +b = 42
W(- 2) = Q( -2) *( -2 - 2) ( -2 +2) -2a +b = 42
więc pierwszy iloczyn = 0
czyli pozostaje:
2a + b = 42
- 2a +b = 38
--------------------
= 2b = 80 to b= 40
więc: 2a = 42 - 40 to 2a = 2 to a =1
czyli reszta
R(x) = x + 40
PS;
Podziel W(x) przez P(x) i przekonasz się ,
że zostanie Ci reszta x + 40
Powodzenia " 13- latku"
1 mar 19:13
13LateK: a powiedz mi czy resztą z dzielenia wielomianu 4 topnia, przed wielomian stopnia drugiego
(dwumian) nie powinna byc funkcja kwadratowa
1 mar 19:15
Eta:
Jakby była kwadratowa ... to jeszcze by się dzieliła przez ( x2 - 4)
więc musi być ≤ /1 stopnia /
1 mar 19:27
13LateK: aaa... rozumime... Pani w klasie mnie pochwali/.. w końcu 13 lat mam^^
1 mar 19:28
Eta:
Pisałam Ci: podziel i przekonasz się!
( nikt nie widzi

.... więc możesz podzielić te wielomiany)
Na maturze też w ten sposób sprawdzisz poprawność wyliczeń) OK?
( to dla pewnośći)
1 mar 19:29
Eta: 

13- latku !
1 mar 19:30