trygonometria
karolincka: Uzasadnij że nie istnieje trójkąt prostokątny, w którym przeciwprostokątna ma dł 24 a
kąty ostre α i β są takie, że cosα=3/4 i tgβ=4/3
1 mar 12:10
Bogdan:
Długość przeciwprostkątnej nie ma znaczenia.
Miary kątów ostrych w trójkącie prostokątnym:
α, β = 90o - α
tgβ = 4/3 → sinβ / cosβ = 4/3 → sin(90o - α) / cos(90o - α) → cosα / sinα = 4/3
Stąd: sinα = (3/4) * cosα → sinα = (3/4) * (3/4) = 9/16
Mamy dla kąta α: sinα = 9/16, cosα = 3/4.
Sprawdź, czy podane wartości sinα i cosα spełniają jedynkę trygonometryczną.
1 mar 14:29