prawdopodobieństwo
karolka: dane są zbiory liczb całkowitych: { 1,2,3,4,5} i {1,2,3,4,5,6,7}. Z każdego z tych
zbiorów wybieramy losowo po jednej liczbie.Oblicz prawdopodobieństwo, że suma
wylosowanych liczb będzie podzielna przez 5.
1 mar 12:18
Eta:
Rozwiązuję!
1 mar 12:30
Eta:
Moc Ω= 5*7 = 35
bo w zbiorze pierwszym jest 5 elem a w drugim 7 elem.
A= { (1, 4) ( 2,3) (3,2) (3,7) (4,1) (4,6) (5,5)}
bo w sumie dają liczbę podzielną przez 5
więc mocA = 7 ( bo siedem takich par)
więc P(A) = 7/35 = 1 /5
1 mar 12:34