Ciąg / granica ciągu - pomożecie ?
Bartek: Hej

Macie jakiś pomysł na takie zadanie ?

Dany jest ciąg x
n = π + π/2 + π/4 + ... + π / 2
n. Oblicz granicę ciągu a
n =sin(x
n -
π/2)
Będę wdzięczny za pomoc
1 mar 22:07
Basia: rozwiązuję
1 mar 22:25
Basia:
π, π/2, π/22,...........,π/2n to ciąg geometryczny
a1 = π q = 1/2
1 - qn 1 - 1/2n
xn = Sn = a1* ------------- = π* ------------
1 - q 1 - 1/2
xn = 2π*(1 - 1/2n)
xn - π/2 = 2π - π/2n-1 - π/2 = π/2 - π/2n-1 → 3π/2 - 0 = 3π/2 przy n→+∞
czyli
lim sin(xn - π/2) = sin(3π/2) = -1
n→+∞
1 mar 22:32
Bartek: dzięki !
1 mar 22:35
Bartek: wynik się zgadza, ale mam parę pytań
xn - π/2 = 2π - π/2n-1 - π/2 = π/2 - π/2n-1 → 3π/2 - 0 = 3π/2 przy n→+∞
|
dlaczego tutaj nie jest 3π/2 - π/2n-1
?
i skąd wzięłaś, że 3π/2 - 0 = 3π/2 przy n→+∞ ?
1 mar 22:58
Basia:
ma być; źle wklepane
1 mar 23:02
Basia: nie tak to należy przeczytać
3π/2 - π/2n-1 dązy do 3π/2 - 0 gdy n→+∞
inaczej:
lim [ 3π/2 - π/2n-1 ] = 3π/2 - 0 = 3π/2
n→+∞
bo lim π/2n-1 = lim π / (2n*2-1) = lim π / [2n*(1/2)] = lim 2π/2n =
n→+∞
2π*lim(1/2n) = 2π*0 = 0
1 mar 23:06
Basia: już rozumiesz ? bo zaraz kończę i wrócę dopiero koło pierwszej
1 mar 23:12
Bartek: tak, teraz wszystko jasne, dzięki !
1 mar 23:20