Rozwiąż równania rozkładając najpierw lewe strony równań na czynniki
dawid=)): Rozwiąż równania rozkładając najpierw lewe strony równań na czynniki
x4-3x3+4x2-6x+4
prosze o szybką odpowiedz =)
1 mar 21:29
dawid=)): x4-3x3+4x2-6x+4=0
1 mar 21:30
Pakos: Zapisz to ładnie:
x4 - 3x3 + 4x2 - 6x + 4 = 0
UWAGA HARDCORE!
1. Rozkładamy sobie to na ("[ ]" to NIE nawiasy! - służą tylko wizualnemu pogrupowaniu):
[x4 - 2x3] - [x3 + 2x2] + [4x2 - 8x] - [2x2 + 4x] - [2x + 4] = 0
A następnie wyciągamy przed nawiasy, iksy:
x3(x - 2) - x2(x - 2) + 4x(x - 2) - 2x(x - 2) - 2(x - 2) = 0
I dalej:
(x - 2)(x3 - x2 + 4x - 2x - 2) = 0 | dla x = 2 równanie spełnione.
x3 - x2 + 2x - 2 = 0
Kolejno (fajne zadanie!):
x2(x - 1) + 2(x - 1) = 0 | dla x = 1 równanie spełnione.
x2 + 2 = 0
x2 = -2 /nieprawda.
Zatem: równanie spełnione dla x = 2 (pierwiastek pięciokrotny) oraz x = 1 (pierwiastek
dwukrotny). (mam nadzieję, że wykresu nie musisz rysować q: ).
PS. Sprawdź czy dobrze (; (to zadanie robię już 40 minut i naprawdę poprawiałem je już
iks razy).
1 mar 23:38
Eta: Pakos!
Jaki pierw. pięciokrotny ?
skoro równanie jest stopnia czwartego!
poprawimy więc: tak ( myślę ,ze prościej)
x4 + 2x2 - 3x3 - 6x + 2x2 +4 bo ( 4x2 = 2x2 + 2x2
teraz grupując po dwa kolejne mamy:
( x4 +2x2) -( 3x3 +6x) +( 2x2 +4)=
x2( x2 +2) - 3x( x2 +2) + 2( x2 +4)=
( x2 +2)( x2 - 3x +2) = ( x2 +2) ( x2 - 2x - x +2)=
( x2 +2)[ x( x -2) - ( x -2) ]=
( x2 +2)( x - 2)( x - 1) i już jest rozkład!
pierwiastki to:
x = 2 x = 1 bo x2 +2 ≠0
czyli wielomian ma tylko dwa pierw. rzeczywiste jednokrotne!
1 mar 23:54
QN: x
4-3x
3+4x
2-6x+4=0
Rozumiem, że mam wyliczy miejsca zeorwe:
Rozbijam 4
2=2x
2+2x
2
x
2(x
2-3x+2)+2((x
2-3x+2)=0
[[Wzór skróconego mnorzenia
a*c+b*c= (a+b)*c]]
(x
2+2)(x
3-3x+2)=0
Zatem wida 3 pierwiaski
(x2+2)=0
x
2=-2 <- przenosimy na prawa strone 2
zmiana znaku
Równanie sprzeczne liczba podniesiona do potegi (x
2) 2-giego stopnia nigdy nei da liczby
ujemnej.
Wyliczam Delte (Δ):
Wzór na delte Δ=b
2-4ac - wzór umożliwia nam zauważy 2 pozostałe miejsca zerowe inaczej
zwane pierwiastami (Pierwiastek=Miejsce zerowe (MZ)
b- jest to wyraz swojący przy potedze niewiadomej 1szego stopnia. w naszym przypadku jest
to x
2-3x+2 czyli wyrazem b=(
-3)
a-wyraz stojący przy niewiadomej 20giego stopnia
1x
2-3x+2
oraz c wyraz wonly
x
2-3x+
2
Δ=9-4(2)(1)
Δ=1
x(1)=-b-p2-{Δ}/2a
x(1)=3-1=1
x(2)=-b+p2-{Δ}/2a
x(2)=2
Rownanie spełnia warunek, gdy x=1 v x=2 (a dla x=-2 nie spełnia warunku więc nie
uwzględniamy go w odpowiedzi)
W razue uwag prosze o poprawienie mnie.
2 mar 00:01
2 mar 00:05
QN: ale na jakie czynniki ?
2 mar 00:10
QN: nie jest napisane na jakie wdg. mnie moja metoda jest równie dobra jak i twoja... o ile
nie prostrza bo zajmuje 4 linijki jesli widac tylko co sie robi.
Dla mnie nie jest sprostowane jakie czynniki maja być, bądz powinny byc
2 mar 00:22
Eta:
Przeczytaj treść zadania! i wszystko będzie jasne!
Każda metoda jest dobra!
Ale tu chodzi o odp; zgodnie z treścią zadania!
2 mar 00:26
2 mar 03:18
Eta:
Sory Basia! ( nie irytuj się!... szkoda zdrowia!)
2 mar 15:20
memo:
2 mar 17:51
Pakos: Hmmm to moje rozwiązanie jest poprawne.
Jedynie odpowiedź jest niepoprawna. Nie mylę się?
2 mar 21:27
aga: x2 + y2 = 4x Prosze o rozwiazanie
15 sty 15:38