matematykaszkolna.pl
:) Ewelina:): oblicz objętośc graniastosłupa prawidłowego szesciokątnego jeśli jego krótsza przekątna jest nachylona do podstawy pod kątem 300 i ma długość d.
1 mar 20:09
Eta: Policzę Ci! emotikonka
2 mar 01:47
Eta: Narysuj ten graniastosłup , zaznacz te krótszą przekatną zobaczysz ,że trójkąt prostokatny gdzie: H -- wys. gran. ---- przyprostokatna przeciwległa kątowi 30o d--- krótsza przekątna gran. 2hΔrównob. ---- to druga przyprostokatna( przyległa do kata 30o dane: d i < 30 o więc: z funkcji sin 30o = H/ d sin30o = 1/2 zatem: H= d* 1/2 = d/2 hΔ równob. = a3 / 2 to 2hΔ= a3 z funkcji cos30o = 2hΔ / d cos30o = 3/ 2 więc: a3 / d= 3 /2 to 2a3 = d3 to a = d/2 zatem V = Pp *H gdzie Pp = 6* PΔrównob. czyli V= 6*a23 /4 * H V= (3/2) *3* ( d/2)2 * d/ 2 V= 33 * d3 / 8 [ j3] sprawdzaj , rachunki bo może się pomyliłam ? ( o tej porze to różnie może być )
2 mar 02:00
Angela: umie ktoś to zrobić bez sinusów itpemotikonka ponieważ tego w gimnazju jeszcze nie ma:(
5 mar 22:45
Basia: doklej do trójkata, który opisała Eta drugi przystający (doklej wzdłóż 2htr.równob.) dostaniesz nowy tr.równoboczny o boku d stad H = d/2 2htr.równ.o boku a = htr.równ. o boku d 2*(a3/2) = d3/2 a3 = d3/2 a = d/2 dalej tak samo jak u Ety
5 mar 22:56
Eta: Mam taką prośbę ! Piszcie przy zadaniu( liceum lub gimnazjum) wówczas będzie jasne jak poprowadzić rozwiązanie zgodnie z programem nauczania! Pozdrawiam !
5 mar 23:00
JoK: TAK emotikonka - zamiast sinusa liczymy tak: narysuj trójkąt jaki powstał z wysokości, przekątnej i kąta 30o jest to dość specyficzny trójkąt, jest to połowa trójkąta równobocznego o boku dł. d, więc H=d/2 natomiast trzeci bok ma długość 3d/2 - zamiast cosinusa liczymy tak: rysujesz podstawę, czyli sześciokąt foremny i jego krótszą przekątną, jest ona długości dwóch wysokości trójkąta równobocznego o dł. podstawy a czyli 3a, ale również jest równa 3d/2 czyli a=d/2
5 mar 23:19
Angela: blagam niech ktoś mi naszkicuje na paincie tą krótszą przekątną bo nie wiem czy to jest przekątna w całej figurze czy tylko przekątna podstawy...
6 mar 19:44
Angela: blagam niech ktoś mi naszkicuje na paincie tą krótszą przekątną bo nie wiem czy to jest przekątna w całej figurze czy tylko przekątna podstawy...
6 mar 19:45