:)
Ewelina:): oblicz objętośc graniastosłupa prawidłowego szesciokątnego jeśli jego krótsza przekątna
jest nachylona do podstawy pod kątem 300 i ma długość d.
1 mar 20:09
Eta: Policzę Ci!
2 mar 01:47
Eta:
Narysuj ten graniastosłup , zaznacz te krótszą przekatną
zobaczysz ,że trójkąt prostokatny gdzie:
H -- wys. gran. ---- przyprostokatna przeciwległa kątowi 30o
d--- krótsza przekątna gran.
2hΔrównob. ---- to druga przyprostokatna( przyległa do kata 30o
dane: d i < 30 o
więc:
z funkcji sin 30o = H/ d sin30o = 1/2
zatem: H= d* 1/2 = d/2
hΔ równob. = a√3 / 2 to 2hΔ= a√3
z funkcji cos30o = 2hΔ / d cos30o = √3/ 2
więc:
a√3 / d= √3 /2 to 2a√3 = d√3
to a = d/2
zatem
V = Pp *H gdzie Pp = 6* PΔrównob.
czyli
V= 6*a2√3 /4 * H
V= (3/2) *√3* ( d/2)2 * d/ 2
V= 3√3 * d3 / 8 [ j3]
sprawdzaj , rachunki bo może się pomyliłam ?
( o tej porze to różnie może być )
2 mar 02:00
Angela: umie ktoś to zrobić bez sinusów itp

ponieważ tego w gimnazju jeszcze nie ma:(
5 mar 22:45
Basia:
doklej do trójkata, który opisała Eta drugi przystający (doklej wzdłóż 2htr.równob.)
dostaniesz nowy tr.równoboczny o boku d
stad
H = d/2
2htr.równ.o boku a = htr.równ. o boku d
2*(a√3/2) = d√3/2
a√3 = d√3/2
a = d/2
dalej tak samo jak u Ety
5 mar 22:56
Eta: Mam taką prośbę !
Piszcie przy zadaniu( liceum lub gimnazjum)
wówczas będzie jasne jak poprowadzić rozwiązanie
zgodnie z programem nauczania!
Pozdrawiam !
5 mar 23:00
JoK: TAK

- zamiast sinusa liczymy tak:
narysuj trójkąt jaki powstał z wysokości, przekątnej i kąta 30
o
jest to dość specyficzny trójkąt, jest to połowa trójkąta równobocznego o boku dł. d,
więc H=d/2
natomiast trzeci bok ma długość
√3d/2
- zamiast cosinusa liczymy tak:
rysujesz podstawę, czyli sześciokąt foremny i jego krótszą przekątną, jest ona długości
dwóch wysokości trójkąta równobocznego o dł. podstawy a czyli
√3a, ale również jest
równa
√3d/2 czyli a=d/2
5 mar 23:19
Angela: blagam niech ktoś mi naszkicuje na paincie tą krótszą przekątną bo nie wiem czy to jest
przekątna w całej figurze czy tylko przekątna podstawy...
6 mar 19:44
Angela: blagam niech ktoś mi naszkicuje na paincie tą krótszą przekątną bo nie wiem czy to jest
przekątna w całej figurze czy tylko przekątna podstawy...
6 mar 19:45