...
Amelia: Suma dwóch liczb równa jest √7, a ich różnica √3. Oblicz iloczyn tych liczb.
1 mar 11:49
Spike: Wystarczy ułożyć proste równanie
x+y=√7 x=√7-y
x-y=√3
√7-y-y=√3
-2y=-√7+√3
y=(√7-√3)/2
obliczam też x
x+(√7-√3)/2=√7
2x+√7-√3=2√7
2x=√7+√3
x=(√7+√3)/2
teraz mnożysz
x*y=((√7+√3)/2))((√7-√3)/2)) jeśli dobrze to sobie przepiszesz jako ułamek
zwykły, to zauważysz, że gdy weżniemy to do jednego licznika, to jest to wzór skróconego
mnożenia
(√7+√3) (√7-√3) (√7)2-(√3)2
x*y=-------------------- * -----------------------= --------------------=
2 2 22
7-3 4
-----=-----=1
4 4
1 mar 12:01