rozkład na czynniki
kaz: x4+1=
1 mar 13:15
1 mar 13:22
kaz: niestety jest tak,jak napisałem
1 mar 13:31
Eta:
więc skoro nie mogę się doczekać odpowiedzi na moje pytanie

to:
jeżeli jest tak jak podajesz czyli x
4 +1
to korzystamy ze wzoru:
a
4 + 1 = (a
2 +1)
2 - 2a
2
czyli
x
4 +1 = ( x
2 +1)
2 - 2x
2 = ( x
2 +1 -
√2 x ) ( x
2 +1 +
√2 x)
= ( x
2 -
√2 *x +1)( x
2 +
√2 *x +1)
a jeżeli tak jak pytałam :
to x
4 - 1 = ( x
2 -1)(x
2 +1) = ( x-1)(x +1)( x
2 +1)
1 mar 13:34
Eta:
Czyli pierwsza wersja!
1 mar 13:35
kaz: Dzięki
1 mar 13:43
Eta: OK
1 mar 13:44