obliczyc pole prostopadloscianu
ewelcia322: Jakie pole powierzchni całkowitej ma prostopadłościan o wymiarach 8cm, 9cm, 10cm?
1 mar 15:01
1 mar 15:09
Kwiatek2404: Pole powierzchni to 2 razy pole podstawy, 2 boki i 2 boki:
Przyjmijmy, ze
prostopadłościan ma boki:
a=8
b=9
h=10
więc
Ppowierzchni to całkowitej = 2 pole podstawy (a*b) + 2 razy pole boczne1(a*h) + 2 razy
pole boczne2 (b*h)
podstawiając mamy
Pc =2* 8*9 +2*8*10 +2*9*10 = 144 +160 + 180 = 484 cm3
1 mar 15:15
pysio: dlugosc szerokosc i wysokosc prostopadloscianu sa w stosunku 2:1:2 przekatna jest rowna 6.
oblicz pole podstawy prostopadloscianu
13 mar 12:35
aniabb:
d2=a2+b2+c2
62=(2x)2+x2+(2x)2
36 = 9x2
x=2
boki to 4,2,4
pole podstawy to 4*2=8
13 mar 12:39