Zadanie 1. ( 7pkt )
Zadanie 1. ( 7 pkt. ): Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=2x+3/x+4 i ciąg (fn) o wyrazie ogólnym
fn=2n+3/n+4
a) wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f i określ monotoniczność ciągu (fn).
b) znajdź wszystkie argumenty, dla których funkcja f przyjmuje wartości nie mniejsze niż
1,5.
c) znajdź najwięszy wyraz ciągu (fn) mniejszy od 5/3
Basia:
jeżeli znasz pochodne to:
x+4 ≠ 0
x ≠ -4
(2x+3)'*(x+4) - (x+4)'*(2x+3)
f'(x) = -------------------------------------
(x+4)
2
2(x+4) - 1(2x+3)
f'(x) = -------------------------
(x+4)
2
5
f'(x) = ----------------------
(x+4)
2
ta pochodna jest dodatnia dla k. x≠4
czyli funkcja jest przedziałami rosnąca tzn.
rośnie w przedziale (-
∞; -4) i w przedziale (-4;+
∞) ale nie jest rosnaca w całej
swojej dziedzinie bo:
2 + 3/x 2 + 0
lim f(x) = lim ------------------ = ----------- = 2
x→-
∞ x→-
∞ 1 + 4/x 1 + 0
1
lim f(x) = lim (2x+3) * lim -------------- = (-5)*(-
∞) = +
∞
x→-4
- x→-4
- x→-4
- x + 4
czyli dla x∈(-
∞;-4) wartości funkcji rosną w przedziale (2;+
∞)
1
lim f(x) = lim (2x+3) * lim -------------- = (-5)*(+
∞) = -
∞
x→-4
+ x→-4
+ x→-4
+ x + 4
2 + 3/x 2 + 0
lim f(x) = lim ------------------ = ----------- = 2
x→+
∞ x→+
∞ 1 + 4/x 1 + 0
czyli dla x∈(-4;+
∞) wartości funkcji rosną w przedziale (-
∞;2)
jeżeli nie znasz granic i pochodnych musisz skorzystać z własności funkcji homograficznej
2(x + 4 - 4 + 3/2) 2(x+4) - 5/2 (-5/2)
f(x) = ------------------------- = ------------------- = ------------- + 2
x + 4 x + 4 x + 4
czyli wykres tej funkcji powstaje z przesunięcia hiperboli (-5/2) / x o wektor u=[-4;2]
i z tego wynika cała reszta, którą już poprzednio opisałam
ponieważ w przedziale (-4; +
∞) f.jest rosnąca
to ciąf f
n też jest rosnący bo wszystkie n∈(-4;+
∞)
----------------------------------------------------------------------
---------------------------
(2x+3) / (x+4) < 1,5 x≠-4
(2x + 3) / (x+4) - 3/2 < 0
[ 2(2x+3) - 3(x+4)] / 2(x+4) < 0
(4x+6 - 3x -12) / 2(x+4) < 0
(x -6) / 2(x+4) <0 /*2
(x-6) / (x+4) < 0
[ x-6>0 i x+4<0 ] lub [ x-6<0 i x+4>0 ] ⇔
[ x>6 i x<-4 ] lub [ x<6 i x>-4 ] ⇔
niemożliwe lub [ x<6 i x>-4 ] ⇔ [ x<6 i x>-4 ] ⇔ x∈(-4; 6)
------------------------------------------------------------------------------
(2n+3)/(n+4) < 5/3 /*3(n+4)
tu mamy prawo pomnozyć bo n∈N czyli n+4>0 czyli wiadomo, że kierunek nierówności sie nie
zmieni (z "iksami" tak nie było wolno)
3(2n+3) < 5(n+4)
6n + 9 < 5n + 20
n < 11
czyli
n=10
a
10 = (20+3) / (10+4) = 23/14 = 23*3/14*3 = 69/42 < 70/42 = 5/3