oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej
xD: trojkat prostokatny ktorego jedna z przyprostokatnych ma dlugosc 5 cm, a
przeciwprostokatna jest o 1 cm dluzsza od drugiej przyprostokatnej obraca sie dookola
dluzszej przyprostokatnej. oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej powstalej
bryly.
1 mar 22:22
Eta: Liczę
1 mar 22:26
xD: dzięki
1 mar 22:28
xD: w tym zad powinno wyjsc V=100 pi cm3, a Pc=90pi cm2
1 mar 22:31
Eta:
a= 5 ---- długość jednej przyprostkątnej
b -- dług . drugiej
c = b+1 --- długość przeciwprostokatnej
z tw. Pitagorasa obliczamy:
( b+1)2 = 25 +b2
b2 +2b +1 = 25 +b2
to 2b = 24 to b= 12 cm więc c = 13 cm
skoro bryła powstaje przez obrót dookoła tej dłuższej to
jest to oczywiście stożek o wymiarach
H= b = 12 cm r = a = 5cm l = c = 13 cm --- to tworząca st.
masz tylko podstawić do wzoru na V i Pc
V = (1/3)πr2 *H Pc = πr( r + l )
to już banał powodzenia!
1 mar 22:32
Eta:
Podstaw i oblicz i tyle wyjdzie !
nie chce Ci sie liczyć ?
V= ( 1/3)*π*25 * 12 =25*4π= 100π cm
3
P
c = 5π( 5+13) = 5*18*π= 90π cm
2
zadowolona ?
1 mar 22:35
Eta: Czy zadowolony? ..... bo nie wiem?
Czy jesteś chłopakiem ? czy dziewczyną ?
1 mar 22:36
xD: podstawiła bym ale dzieki
1 mar 22:37
xD: dziewczyna
1 mar 22:38
Eta: ok

Powodzenia w szkole
1 mar 22:38
xD: a ile masz lat?
1 mar 22:38
xD:
1 mar 22:39
Eta:
Prawie tyle co 2/ 3 pola P
C 
1 mar 22:39
xD:
2 mar 09:21