Ciągi liczbowe - pomocy
Viper: Wyznacz iloraz ciągu geometrycznego, jeśli wiesz, że 4 S4=S8.
1 mar 11:17
Eta: Poszukaj w postach! Pamiętam ,że było identyczne zadanie!
1 mar 13:50
Viper: Poszukam.....
1 mar 14:38
Viper: Oj nie znajdę za dużo posty...
1 mar 14:48
Eta:
skorzystaj ze wzoru na sumę ciągu geom.
gdzie q≠1 ( nie moze być stały)
bo wtedy 4S4 ≠S8
( bo S4 = 4*a1 S8 = 8*a1
więc 4* S4 ≠ S8 ( czyli ciąg stały odpada!
teraz: 1 - q4 1 - q8
S4 = a1 * ------------ S8 = a1* ----------
1 - q 1 - q q ≠1
to;
4a1( 1 - q4) = a1( 1 - q8) po podzieleniu przez ( 1 - q)
a1 ( 4 -4q4 - 1 +q8) =0 dla a1 = 0
i q8 - 4q4 +3 =0 podstawiamy za q4 = t q8 = t2
mamy:
t2 - 4t +3=0 Δ= 4 √Δ= 2
to t1 = 3 t2 = 1
to ;
q4 = 3 lub q4 = 1
to q= 4√3 lub q= -4√3 lub q= 1 lub q= -1
q= 1 --- odrzucamy z w-ku zad.
dla q = -1 mamy ciąg naprzemienny
czyli dwa podciągi stałe jeden o wart. dodatnich
drugi o tych samych wartościach ( ale ujemnych)
więc 4S4 = 0 i S8 =0
więc odp;
q = - 1 lub q= 4√3 lub q = -4√3
1 mar 15:29
Viper: Dzięki Eta za całe rozwiązywanie zadanie
1 mar 16:03
Eta: OK! tylko co ja z tego mam


Powodzenia!
1 mar 16:05