:)
Ewelina:): Sprawdz, czy prawdziwy jest wzór P=3Rr na obliczanie pola szesciokata fotemnego o boku
dłujgosci a, jesli R i r są odpowiednio promieniami okręgo opisanego i wpisanego w ten
szesciokąt.
1 mar 20:07
Eta: Liczę
1 mar 20:38
Eta:
pole sześciokata foremnego o boku długości "a"
wyraz się wzorem:
P= 6 * a
2√3 / 4 ( bo 6* P-- trójkata równoboczn.)
więc
P+ 3*a
2 √3 / 2
R= a --- długość prom. okręgu opisanego na sześciokacie
r = a
√3 / 2 --- długość prom. okręgu wpisanego w sześciokąt
więc a = R i a = 2r /
√3
czyli pole sześciokata jest
P =( 3 /2)* R* 2r/
√3 = 3Rr
więc wzór jest prawdziwy
P = 3Rr
1 mar 20:43
Bogdan:
Uzupełnię ciekawostkami:
Dany jest n-kąt foremny.
R - długość promienia okręgu opisanego,
r - długość promienia okręgu wpisanego.
P - pole powierzchni n-kąta foremnego.
1. r/R = cos(π/n)
2. P = (1/2)nR
2 * sin(2π/n) P = nR
2 * sin(π/n) * cos(π/n)
3. P = nr
2 * tg(π/n) P = nr
2 * sin(π/n) / cos(π/n)
4.
P = nRr * sin(π/n)
np.: dla sześciokąta foremnego P = 6 * Rr * sin(π/6) = 6Rr * 1/2 = 3Rr
dla trójkata równobocznego P = 3 * Rr * sin(π/3) = 3Rr *
√3/2
dla kwadratu P = 4 * Rr * sin(π/4) = 4Rr *
√2/2 = 2
√2Rr
1 mar 21:27
Angela: dzięki eta...
ale czy mógł by mi ktoś to z głową wytłumaczyć
5 mar 19:31
Angela: a = 2r / √3
Z kąd to się wzięło
5 mar 19:56
Bogdan:
Jeśli połączymy wierzchołki 6-kąta foremnego przekątnymi, to zobaczymy 6 trójkątów
równobocznych. Długość boku takiego trójkąta równobocznego jest równa długości
promienia R okręgu opisanego na tym 6-kącie, a wysokość trójkąta równobocznego
ma długość równą długości r okręgu wpisanego w 6-kąt.
Związek między tak określonymi R i r jest następujący: r = (1/2)*R√3
Pole 6-kąta P = 6 * (1/4)*R2*√3 = 3 * (1/2)R * R * √3 = 3 * R * (1/2)R√3 = 3Rr
5 mar 19:57
Angela: yyyy...
ty to masz łeb
dziękuje ci
5 mar 20:00
giaa:
Wyjaśnię rozw. Ety:
Jeżeli r= a√3 /2 /*2
2r= a√3 /: √3
2r/ √3 = a
a= 2r/ √3
to jest to co podała Eta
5 mar 20:04