3 zadania ze statystyki
Arek: Witam, mam problem z następującymi zadaniami:
1. W pewnym liceum są dwie klasy trzecie. W klasie IIIA jest o czterech uczniów mniej niż
w klasie IIIB. Obie klasy pisały sprawdzian ze statystyki. Średnia ocen uczniów z IIIA
wyniosła 4,8, średnia ocen uczniów z IIIB była niższa o 0,3, a średnia ocen wszystkich
trzecioklasistów jest równa 4,640625.
Ile uczniów liczy każda z klas?
2. Na świadectwie Oli znalazło się dwanaście ocen, przy czym każda ocena to "trójka" lub
"czwórka". Ile czwórek otrzymała na koniec roku szkolnego Ola, jeżeli wariancja jej ocen
wynosi 3/16 ?
3. W pewnej klasie średnia wzrostu dziewcząt jest równa 168 cm. średnia wzrostu chłopców
176 cm, a średnia wzrostu wszystkich uczniów 174 cm. Uzasadnij, że w tej klasie uczy się
trzy razy więcej chłopców niż dziewcząt.
Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tych zadań
1 mar 17:16
Zbyszek vel AtrurDitu: Zadanie1.
x-liczba osób w 1-szej klasie (klasie A)
x+4-liczba osób w drugiej klasie (klasie B)
y-suma z ocen z klasy (A)
z-suma z ocen z klasy (B)
y/x=4,8
z/(x+4)=4,5
(y+z)/(2x+4)=4,640265 Należy rozwiązać ten układ równań.
1 mar 17:28
Zbyszek vel AtrurDitu: Zadanie3.
x-liczba chłopców z-suma wzrostów chłopców
y-liczba dziewczyn w-suma wzrostów dziewczyn
z/x=176 => z=176x
w/y=168 => w=168y
(z+w)/(y+x)=174 |*(y+x)
z+w=174(x+y) -podstawiam w i z
176x+168y=174x+174y
2x=6y
x=3y Ja niestety uzasadniłem,że uczy się tutaj 3 razy więcej dziewczyn anieżeli
chłopców
1 mar 17:38
Zbyszek vel AtrurDitu: Ale schemat rozwiązania mam nadzieję, że jest przejrzysty. Jak coś pytaj.
1 mar 17:39
Arek: Rozumiem, zrobił Pan dobrze bo x=3y znaczy, że chłopców jest 3 razy więcej, chyba
1 mar 17:47
Zbyszek vel AtrurDitu: Powiem tak, schemat jest dobry jednak interpretacje pozostawiam Tobie

Na podstawie tego
co napisałem wiesz o co chodzi.Powodzenia.
1 mar 17:52
Arek: Dziękuję za pomoc w tych dwóch zadaniach, Czy wie ktoś jak rozwiązać drugie zadanie?
Prawidłowa odpowiedź to dziewięć "czwórek" (trzy "trójki") lub 3 "czwórki" (dziewięć
"czwórek")
1 mar 18:37
Arek: Próbowałem, próbowałem i zrobiłem.
1 mar 19:08