PONAWIAM PROŚBE!
Karolinka: Dana jest funkcja f(x)= tgx/|tgx| gdzie x ∈<-π,π>
a) zapisz wzór tej funkcji bez użycia wartości bezwzględnej
b)rozwiąż nierówność f(x)<0
1 mar 17:46
Basia: rozwiązuję
1 mar 21:01
Basia:
(a)
x∈<-π; 0) ⇒ tgx < 0 ⇒ |tgx| = -tgx
x∈<0;π> ⇒ tgx ≥ 0 ⇒ |tgx| = tgx
czyli:
tgx / (-tgx) = -1 dla x∈(-π;0)
f(x) =
tgx / tgx = 1 dla x∈<0;π>
-1 dla x∈(-π;0)
f(x) =
1 dla x∈<0;π>
(b)
f(x) < 0 ⇔ f(x) = -1 ⇔ x∈(-π;0)
1 mar 21:05
janek618: chyba Basia ma źle , bo powinno być : 1 dla tgx ≥ 0 i −1 dla tgx < 0
2 sty 16:13
Aga1.:

Oto wykres y=tgx
| | π | | π | |
f(x)=1 gdy tgx>0 , czyli dla x∊(−π,− |
| )U(0, |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
f(x)=−1 gdy x∊(−π/2,0)U(π/2,π)
2 sty 16:42