logarytmy
Majkel: Nie używając kalkulatora, porównaj liczby: a=log5*log20+log22 oraz b=√6-2√5
nie mogę sobie poradzić z liczbą a...
liczbę b obliczyłem b=√6-2√5=√(√5-1)2=√5-1
1 mar 17:14
Eta:
co to te 22 znaczą , napisz to porządnie!
1 mar 17:15
Majkel: a=log105*log1020+log1022
log1022 -> logarytm o podstawie 10 do kwadratu z liczba logarytmowana =2
1 mar 17:34
Majkel: .
1 mar 19:15
Majkel: Prosze o pomoc
1 mar 19:49
Bogdan:
a = log(10/2 * log(10*2) + log22 = (log10 - log2)(log10 + log2) + log22 =
= (1 - log2)(1 + log2) + log22 = 1 - log22 + log22 = 1
1 mar 21:41
Ola: Prosze o obliczenie takiego czegos
log
21/32 − log
1/2 27
3√9
z góry dziękuje
22 lis 17:35