Problemy funkcje trygonometryczne
pomocy: Przeciwprostokątna w trójkącie prostokątnym ma długość 20cm. Wyznacz długości
przyprostokątnych, jeśli wiadomo, że jeden z kątów ostrych jest 5 razy większy od
drugiego kąta ostrego.
1 mar 17:38
Kwiatek2404: Suma kątów w trójkącie jest równa 180*
Trójkąt jest prostokątny, z tego mamy, ze pozostałe kąty mają 90.
90/6 = 15 <-- z racji, ze jeden kąt jest większy o 5 od pierwszego.
a,b- przyprostokątne.
a:
sin(15)= a/20
√2 -√3/2 = a/20 ===> a = 10*(√2 -√3
b:
cos(15) = b/20
√2 + √3/2 =b/20 ====> b = 10*(√2 +√3)
oczywiście przy wykorzystaniu twierdzenia pitagorasa do sptawdzenia powinno wyjść:
a2+b2 =20
1 mar 21:35
pomocy: Dziękuję Kwiatek
1 mar 21:37
pomocy: Wydaję mi się coś nie zgadza wtym zadaniu
1 mar 21:46
pomocy: Przeciwprostokątna w trójkącie prostokątnym ma długość 20cm. Wyznacz długości
przyprostokątnych, jeśli wiadomo, że jeden z kątów ostrych jest 5 razy większy od
drugiego kąta ostrego.
Kwiatek2404: Suma kątów w trójkącie jest równa 180*
Trójkąt jest prostokątny, z tego mamy, ze pozostałe kąty mają 90.
90/6 = 15 <-- z racji, ze jeden kąt jest większy o 5 od pierwszego.
a,b- przyprostokątne.
a:
sin(15)= a/20
√2 -√3/2 = a/20 ===> a = 10*(√2 -√3
b:
cos(15) = b/20
√2 + √3/2 =b/20 ====> b = 10*(√2 +√3)
Oczywiście przy wykorzystaniu twierdzenia pitagorasa do sptawdzenia powinno wyjść:
a2+b2 =20
pomocy: zadanie jest obliczone błędne


?
2 mar 17:46
2 mar 19:16
2 mar 19:17
pomocy: Kto sprawdzi zadanie?
2 mar 20:18
Kama: Poprawiamy!
2 mar 20:34
Kama:
c = 20 --- przeciwprostokatna
a --- przyprostokatna przeciwległa katowi α
b ---- przyprostokatna przyległa do kata α
ponieważ α + 5α = 90o ( z warunku zadania
to 6α= 90o czyli α= 15o
sin 15o = sin( 60o - 45o) = sin 60o * cos45o - cos60o * sin 45o
sin 60o = √3/2 cos60o = 1/2 sin45o = cos45o = √2 /2
podstawiając otrzymamy
sin 15o= √3/2 *√2 /2 - (1/2)*√2/2= ( √6 - √2)/4
cos 15o = ( √6 + √2 )/4 ( obliczone podobnie)
teraz:
wiemy ,że a/ 20 = sin15o b/ 20 = cos15o
to a = 20*( √6 -√2)/4 b = 20* (√6 -√2 )/4
a = 5( √6 - √2) cm b = 5( √6 +√2) cm
czy teraz jest dobrze? napewno tak !
Powodzenia!
2 mar 20:44
Bogdan:
Wynik Kwiatka2404 jest prawidłowy i prawdę mówiąc mógłbyś to sam sprawdzić
stosując, jak radzi Kwiatek2404 twierdzenie Pitagorasa.
Skoro jednak tego nie potrafisz, to zrobimy to zadanie jeszcze raz.
a - przyprostokątna przeciwległa do kąta α,
b - przyprostokątna przeciwległa do kąta 5α
α + 5α = 90o → α = 15o
5α = 75o.
a/20 = sin15o → a = 20 * sin15o.
sin15o = sin(45o - 30o) = sin45ocos30o - sin30ocos45o =
= (√2/2) * (√3/2) - (1/2) * (√2/2) = (√6 - √2) / 4
a = 20 * (√6 - √2) / 4) = 5(√6 - √2)
b/20 = sin75o → b = 20 * sin75o
sin75o = sin(45o + 30o} = sin45ocos30o + sin30ocos45o =
= (√2/2) * (√3/2) + (1/2) * (√2/2) = (√6 + √2) / 4
b = 20 * (√6 + √2) / 4) = 5(√6 + √2)
Odp.: a = 5(√6 - √2), b = 5(√6 + √2)
2 mar 20:49
pomocy: Niewiedziałem
2 mar 21:40
pomocy: Dziękuję
2 mar 21:40
pomocy: Tak, zgadza się.... a=5.1763cm i b=19.3185cm
2 mar 21:57