stereometria
paweł: Wysokość graniastosłupa prostego jest równa 11 cm, a jego podstawą jest trójkąt
równoramienny o jednym z kątów 120 stopni i ramionach długości 14 cm.
oblicz pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa.
1 mar 12:52
Eta:
Liczę!
1 mar 13:09
Eta:
więc tak: P
b = Ob *h h= 11cm
Ob= 14 +14 + a gdzie a --- podstawa trójkąta równoramiennego
kąt 120
o jest kątem między ramionami
( bo suma wszystkich kątów trójkąta = 180
o
więc nie może to być kąt przy podstawie

!
wysokość trójkąta podzieli ten trójkąt na dwa trójkąty prostokątne
czyli z funkcji sjn 60
o ( bo i kąt podzieli na 2 po 60
o
mamy:
( a/2 )/ 14 = sin60
o sin60
o =
√3 /2
czylipo przekształceniu:
a = 14
√3 cm
zatem już mamy obwód:
Ob = 14 +14 + 14
√3 = 28 +14
√3 = 14( 2+
√3 cm
więc P
b = 14( 2 +
√3 )* 11 = 154( 2+
√3 ) cm
2
odp; P
b = 154( 2 +
√3) [ cm
2]
1 mar 13:20
kinga: Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z krawędzią podstawy
kąt α=60 stopni. Oblicz pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa,jeśli:
a). Krawędź podstawy ma 6cm
b). Krawędź boczna ma 6cm.
22 wrz 14:16