Pomoże ktoś rozwalić te 2 zadanka??
prosze o pomoc baaardzo pilne :((: Trygonometria

pomocy!
1. Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych konta α jezeli tgα=2 a
α∈(180;360)
2. wiedząc, że cosα= 1/2 oblicz
a) sin
4α + cos
4α
b) sin
2/1+cosα
1 mar 20:14
Basia: rozwiązuję
1 mar 20:49
Basia:
1.
α∈(180;360) i tgα=2>0 ⇒ α∈(180;270) ⇒ sinα,cosα < 0; tgα,ctgα> 0
ctgα= 1/tgα = 1/2
tgα = sinα/cosα = 2
sinα/cosα = 2 /*cosα
sinα = 2cosα
sin2α + cos2α = 1
4cos2α + cos2α =1
5cos2α = 1
cos2α = 1/5
cosα = -1/√5 = -√5/5
sinα = -2√5/5
2.
sin2α + cos2α = 1
sin2α + 1/4 = 1
sin2α = 3/4
sin4α + cos4α = (sin2α)2 + cos4α = (3/4)2 + (1/2)4 = 9/16 + 1/16 = 10/16 = 5/8
sin 2α / (1+cosα) = (3/4) / (1 + 1/2) = (3/4) / (3/2) = (3/4)*(2/3) = 1/2
1 mar 20:57
prosze o pomoc baaardzo pilne :((: dziekuje
1 mar 21:18