oblicz długości fal.
żabcia: oblicz długości fal odpowiadających granicom ceri Paschena .
1 mar 18:15
żabcia: Wiem że to fizyka ale może ktoś potrafi proszę o pomoc
1 mar 18:30
Zbyszek vel AtrurDitu: Moment.
1 mar 18:33
Zbyszek vel AtrurDitu: No więc tak.Odwrotność tej długości będzie to iloczyn stałej Rydbergera i różnicy (1/9 -
1/n<sup>2</sup>). Jeżeli masz kalkulator typu Texas Instruments z seri TI to obloczysz
to prosto.
1 mar 18:41
Zbyszek vel AtrurDitu: A jeżeli nie tak to trudniej

Czyli...
Obliczasz granice krótkofalową czyli energia musi być maxymalna.
1/lambda=Rh(1/(3
2)-1/(n
2)
n→∞
lambda=9/Rh
Rh-stała Rydbergera
1 mar 18:44
Zbyszek vel AtrurDitu: Rozumiesz choć trochę
1 mar 18:45
żabcia: a możesz troszkę prościej mógłbyś zapisać mi to tak żeby przenieść to tylko na kartkę..
bardzo proszę
1 mar 18:52
Zbyszek vel AtrurDitu: Prościej to już można tylko policzyć...No ale bez przesady... Liczyć potrafimy chyba?

1/lambda=Rh(1/(32)-1/(n2) n→∞
lambda=9/Rh
Rh-stała Rydbergera
1 mar 18:53
żabcia: i jak da się coś zrobioć
1 mar 19:02