Problemy funkcje trygonometryczne
pomocy: W trójkącie prostokątnym ABC o kącie prostym przy wierzchołku C i kącie ostrym α
spełniony jest warunek sinα/tgα=1/2. Wyznacz kąty ostre tego trójkąta.
1 mar 17:45
pomocy: Czy mi rozwiąze zadanie?

W trójkącie prostokątnym ABC o kącie prostym przy wierzchołku C i kącie ostrym α
spełniony jest warunek sinα/tgα=1/2. Wyznacz kąty ostre tego trójkąta.
1 mar 19:36
pomocy: Czy ktoś mi rozwiąze zadanie?

W trójkącie prostokątnym ABC o kącie prostym przy wierzchołku C i kącie ostrym α
spełniony jest warunek sinα/tgα=1/2. Wyznacz kąty ostre tego trójkąta.
2 mar 18:15
Bogdan:
Wskazówka:
tgα = sinα / cosα
cos60o = 1/2
2 mar 18:29
2 mar 22:09
Bogdan:
Zacznę, a Ty skończ
sinα : tgα = 1/2 (dwukropek oznacza znak dzilenia)
sinα : sinα/cosα = 1/2
Teraz Twoja kolej.
2 mar 22:17