Ciągi liczbowe
Viper: Jak rożwiążać zadanie? Sprawdź, że ciąg o wyrazie ogólnym an jest stały.
6+12+18+...+6n
an = -------------------------
n2 + n
1 mar 10:52
1337: oblicz 1 2 i 3 wyraz ciagu dla pewnosci.... jezlei wartosc bedzie taka sama dla
wsyzsktich wyrazow np 1 tzn ze ciag ejst staly
1 mar 10:55
Viper: Nie za bardzo zrozumiałem, a
n dla n=1 będzie stała?
1 mar 10:59
1337: a wiec tak .... oblicz a1 a2 a3 jezlei dla a1 wyjdzie np 5 ( tzn ze a1 = 5 ) dla a2 = 5 i
a3=5 tzn ze bedzie staly nie chce mi sie liczyc ;f
1 mar 11:12
Viper: Ok, policzę...
1 mar 11:18
Viper: Rozwiążanie:
6+12+18+...+6n
an = -------------------------
n2 + n
Przekształcam wzoru:
6+6n
----------- n
2
an = -------------------------
n2 + n
Dla n=1:
6+6*1
----------- 1
2 6
a1 = ------------------- = -------- = 3
12 + 1 2
Dla n=2:
6+6*2
----------- 2
2 18
a2 = ------------------- = --------
22 + 2 5
Dla n=3:
6+6*3
----------- 3
2 36
a3 = ------------------- = -------- = 3.6
32 + 3 10
Odpowiedż: an=3 jest stały
1 mar 11:35
Dariusz: To nie jest jakikolwiek dowod, skad wiesz, ze a1000000 tez wynosi 3?
Robisz tak
an = 6+12+18+...+6n / n2 + n = 6(1+2+3+...+n)/n2+n = 6(n+1)n/2(n2+n)=
6(n2+n)/2(n2+n})=3
1 mar 12:48
1337: ta przepraszam Dariusz ma racje , nie zauwazylem tego wielokropku we wzorze
1 mar 12:58
Viper: Dzięki dariusz za rozwiązywanie zadanie
1 mar 13:04
Sylwia: 6(1+2+3+....+n) 1\2 * 6 *n(n+1)
an = ------------------- = -------------------- = 1\2 * 6= 3
n(n+1) n(n+1)
1 mar 14:21
Viper: Dzięki sylwia
1 mar 14:33