wyznaczanie prostej prostopadłej
Bodzio: mam zadanie.
napisz równanie BC (prostej prostopadłej do AW przechodzącej przez B)
A(-3;-1)
B(3;5)
C(niewiadoma szukana)
W(1;1)punkt przecięcia wysokości
Proszę o szybką pomoc
1 mar 21:28
Bodzio: NIKT NIE POMOŻE
1 mar 21:52
1 mar 22:00
Bodzio: AHA PRZEPRASZAM:(
1 mar 22:02
Basia:
piszesz równanie prostej AW
ya - yw
y - yw = --------------- * (x - xw)
xa - xw
-1 - 1
y - 1 = ----------- * (x - 1)
-3 - 1
y - 1 = (-2/-4)*(x-1)
y - 1 = (1/2)*(x-1)
y = (1/2)*x - 1/2 + 1
y = (1/2)*x + 1/2
a = 1/2
prosta prostopadła ma wsp.kierunkowy -1/a = -2 czyli
y = -2x + b
wsp.B(3,5) muszą spełniać to równanie
5 = -2*3 + b
5 = - 6 + b
b = 11
pr.BC y = -2x + 11
-----------------------------------
jeżeli szukasz punktu C to teraz piszesz równanie pr.AB
ya - yb
y - y b = ---------------- *(x - xb)
xa - x b
-1 - 5
y - 5 = ----------- *( x - 3)
-3 - 3
y - 5 = x-3
y = x + 2
--------------------
wsp.punktu C spełniają równanie AB i BC czyli rozwiązujesz układ równań
y = -2x + 11
y = x + 2
x + 2 = -2x + 11
3x = 9
x = 3
y = 3 + 2 = 5
C(3,5)
1 mar 22:08
Bodzio: Nie może być (3,5) bo to są parametry wierzchołka B a ma być trójkąt.
1 mar 22:17
Basia: jasne pomyliłam się
pr.AB n pr.BC = {B}
trzeba napisać równanie BW (masz B i W)
a potem równwie pr.AC, która jest prostopadła do BW i przechodzi przez A
pr.AC n pr.BC = {C}
potrafisz już sam to zrobić ?
1 mar 22:22
Bodzio: BW=y2x-1

a tego prostopadłego to nie
1 mar 22:27
Bodzio: y=2x-1
1 mar 22:31
Bodzio: mam nadzieje że ktoś znajdzie rozwiązanie. z góry dziękuje i życzę miłej nocy
1 mar 22:43
1 mar 22:43
Bodzio: chyba coś takiego będzie. bo graficznie wychodzi(8-6) sprawdzę rano.
podziwiam cię bo dużo wiesz

dziekuje.
1 mar 22:53