funkcje trygonometryczne
pomocy: Jak obliczyć zadanie?
Cień chłopca w momenie, gdy promienie słońca padają pod kątem 31 stopni do ziemi, ma
długość 2.5 metra. Oblicz wysokość chłopca i długość cienia drzewa o wysokości 3.6 m (w
tym samym momencie).
1 mar 21:32
pomocy: Nie wiem jak rozwiązać zadanie czy ktoś napisze?
1 mar 21:35
Pakos: To łatwe (: wystarczy dobry rysunek.
tg31* = (wysokośćchłopca)/2,5m [sprawdzasz w tablicach przybliżoną wartość tg31* i
wychodzi]
Analogicznie drzewo (:
1 mar 21:38
Eta:
Kąt 30o czy 31o Napisz to ?
1 mar 21:38
Basia:
tg31 musisz znaleźć w tablicach
x - wzrost chłopca
tg31 = x/(2,5)
x = 2,5*tg31
y - cień drzewa
z tw.Talesa
y / 3,6 = 2,5 / x
y = 2,5*3,6 / (2,5*tg31) = 3,6 / tg31
za tg31 musisz podstawić to co znajdziesz w tablicach i wykonać obliczdenia
1 mar 21:39
Pakos: Nie żebym coś mówił Basiu, ale:
1) Rozwiązanie zostało już podane,
2) Nie trzeba tu korzystać z Talesa, wystarczy postępować analogicznie.
1 mar 21:43
Kwiatek2404: tg(31) = Wzrost chłopca/2,5m
tg(31) =0,5150
0,5150= wzrost chłopca/2,5m
wzrost chłopca = 1,2875m
ctg(31) = długość cienia/3,6
ctg(31) =1,6643
długość cienia= 5,99148
1 mar 21:46
pomocy: Dzięki za rozwiazanie zadan
1 mar 22:37