Ostrosłup !!Pomocy!!!!
OLLA: Oblicz pole powierzchni ostrusłupa prawidłowego sześciokątnego w którym krawędź boczna o
dł 1 jest nachylona do podstawy pod kątem 45(stopni)
1 mar 12:07
Basia:
podstawą jest sześciokąt foremny;
spodek wysokości to punkt przecięcia przekątnych
przekatne dzielą sześciokąt foremny na 6 przystających tr.równobocznych
a - krawędź podstawy
H - wysokość ostrosłupa
L - krawędź boczna
L = 1
tr. utworzony przez H, L i połowę przekątnej podstawy (czyli a) jest prostokatny
kąt między a i L = 45 czyli jest to tr.prost.równoramienny czyli
H = a
sin45 = H/L
H = L*sin45 = 1*√2/2 = √2/2
a = H = √2/2
Pp = 6*[ a2√3/4 ] = 3*a2√3/2 = 3*(2/4)*√3/2 = 3*(1/2)*√3/2 = 3√3/4
ściana boczna to tr.równoramienny o podstawie a = √2/2 i ramionach L=1
wysokość h dzieli podstawę na dwie równe części czyli
(a/2)2 + h2 = L2
(√2/4)2 + h2 = 12
2/16 + h2 = 1
1/8 + h2 = 1
h2 = 7/8
h = √7/8 = √7 / 2√3 = √21 / 6
P1b = a*h/2 = (√2/2)*(√21/6} / 2 = √42 / 24
Pb = 6*P1b = √42/4
Pc = 3√3/4 + √42/4 = (3√3 + √42)/4
2 mar 02:22
Eta: Sory Basia!
znalazłam malutki błąd:
h= √7/8 = √7 / 2√2 = √14 /4
2 mar 02:41
Basia: pora iść spać; dzięki Eto
P1b = (√2/2)*(√14/4) /2 = √28/16 = 2√7 / 16 = √7/8
Pb = 6√7/8
Pc = 3√3/4 + 6√7/8 = 3√3/4 + 3√7/4 = 3(√3 + √7) /4
2 mar 02:56