Dziwna FUNKCJA
Karla: Hej

Mam problem z pewnym zadaniem. . .
f(x)=3
√-x+2
√x+4 / sin((tu liczba pi)x)-1
Pomocy
1 mar 09:14
Karla: ahh zapomnialam tresci

Wyznacz dziedzinę funkcji okreslonej wzorem
1 mar 09:19
Basia:
czyli
3√-x + 2√x+4
f(x) = ------------------------
sin(πx) - 1
1. -x ≥ 0 ⇔ x ≤ 0
---------
2. x+4≥ 0 ⇔ x ≥ -4
-------------
3. sin(πx) - 1 ≠ 0
sin(πx) ≠ 1
πx ≠ π/2 + 2kπ /:π
x ≠ 1/2 + 2k
x ≠ (4k+1)/2
ostatecznie:
x∈<-4; 0> i x ≠ (4k+1)/2
k=0 ⇒ x≠1/2 to już poza przedziałem <-4;0> więc nas nie obchodzi
tak samo będzie dla k = 1,2,.....
k =-1⇒ x ≠ -3/2
k=-2 ⇒ x≠ -7/2
k=-3 ⇒ x≠ -11/2 < -4 czyli już nas nie obchodzi
tak samo dla k =-4,-5,................
w sumie:
x∈<-4; 0> \ {-7/2;-3/2} = x∈<-4; 0> \ {-3,5 ; -1,5}
2 mar 01:36