3 zadania z lagorytmów.
Radziu0890: Witam
1) Oblicz x
a)log33√27 = x
b)logx32 = 5
c)log9x = - 1,5
2)Oblicz
a)5log53 + log54
b)2log 2 + log 20
c)2log 6 - log 12
d)log 1/60 - log 2 + log 12
3)Rozwiąż rownania
a)log2/3 (3-x2) = -1 w tym przyadku jest 2/3 na dole
b)log4 (2x+9) + log2 (1-2x) = log2 (x+13)
Pozdrawiam i prosiłbym o wytłumaczenie łopatologiczne ponieważ na podstawie tych
rozwiązan bede robił dalsze zadania.
1 mar 17:12
mlody: rozwiazanie do 1) tylko bez a jak narazie
1 mar 17:43
mlody: b)logx32=5 c)log9x=-3/2
x5=32 9(-3/2)=x
x5=25 1/9(2/3)=x
x=2 √1/93=x
x=1/27
1 mar 17:46
mlody: tam w b) nie wiem jak mam to inaczej napisac bo tam jest 9 do potegi -3/2 czyli odwracasz
i jest 1/9do potegi 3/2 (tam w pierwszym jest blad )
1 mar 17:48
mlody: w drugim skorzystaj z takich zaleznosci:
logab+logaac=loga(bxc)
logab-logac=loga(b/c)
1 mar 17:56
mlody: 3)a)(2/3)-1=3-x2
3/2=3-x2
-3/2=-x2
x=√3/2
1 mar 18:06
Radziu0890: Dziekuje
1 mar 18:39
Radziu0890: Dałby ktos rozwiazac 1) a ?
1 mar 19:36
Radziu0890: i 3) b
1 mar 19:42
Bogdan:
1) Oblicz x
a) log33√27 = x → log3(31*33/2) = x → log335/2 = x
stąd 3x = 35/2
a wiec x = 5/2
1 mar 21:47
Radziu0890: Nie rozumiem ale dziekuje za fatyge
1 mar 21:51
Bogdan:
Czego tu nie rozumiesz? Spróbuję wyjaśnić.
1 mar 22:09
Radziu0890: 31*33/2 nie powinno wyjsc to 34/2
1 mar 22:40
Eta:
Wtrącę się!
A ile to jest 1 + 3/2 = 2/2 +3/2 = 5/2 ( bo to 2,5)
Już wiesz?
1 mar 22:42
Radziu0890: Tylko ze tam jest mnozenie.
Czemu jest 2/2 a nie np 1/1 ?
1 mar 22:46
Eta:
Radziu nie osłabiaj mnie




!
3
1 * 3
3/2 = 3
1 + 3/2 umiesz dodawać ułamki?
jak nie?
to policz tak jak dziadek na targu...... 1 + 1, 5 = 2, 5
a 2, 5 = 5/2 bo to pięć połowek!
Ręce opadają

...........
1 = 2/2 bo wspólny mianownik jest dwa
To dzieci w przedszkolu potrafią już to obliczyć ( bez urazy)
Zastanów się teraz nad tym ......
pozdrawiam !
1 mar 23:11
Radziu0890: Efekt nocy juz sie ujawnia, oczywiscie o tych rzeczach wiem ale niepotrzebnie sie
doszukuje jakis podstępów
1 mar 23:22
Eta:
Radziu tu nie ma podstępów

Wiesz już chyba sam ,że o śmiesznostki pytałeś ?
Może to zmęczenie? co? Myślę ,że potrafisz dodawac ułamki!
Miłych snów!
1 mar 23:28