równoległobok
karolka: W równoległoboku o obwodzie równym 144 wysokości h1 i h2 spełniają warunek h1/h2=3/5
Oblicz długości boków tego równoległoboku
1 mar 12:16
Eta:
Witam!
więc tak rozwiążemy to zadanie:
P= a*h1 i P= b*h2 gdzie a i b --- długości boków równol.
ponad to 2a +2b = 144
czyli a +b = 72
porównujemy pola ( bo są równe)
czyli a*h1 = b*h2
to h1/ h2 = b/a gdzie h1 / h2 = 3/5 z treści zad.
więc b/a = 3/5 czyli b= (3/5)*a
podstawiamy do :a +b = 72
czyli; a + (3/5)*a = 72 to (8/5)*a = 72
to:
a = 72 * (5/8) czyli a=45 to b= ( 3/5)* 45 to b=27
odp: a= 45 b= 27
Sprawdzenie:
Ob = 2a +2b więc Ob = 2*45 + 2*27 = 90 + 54 = 144
czyli ok!
1 mar 12:26