funkcja
miya: . Niech f będzie funkcją która każdej liczbie naturalnej od 20 do 30 przyporządkowuje
liczbę jej dzielników pierwszych.
a) jak będzie wyglądać wykres funkcji f?
b) podaj zbióe wartości funkcji f.
1 mar 09:39
Basia:
20 dzieli się przez 1,2,4,5,10,10 z tego liczby pierwsze to 2 i 5 czyli f(20) = 2
21 dzieli się przez 1,3,7,21 z tego l.pierwsze to 3 i 7 czyli f(21) = 2
22 dzieli się przez 1,2,11,22 z tego l.p. to 2,11 czyli f(22) = 2
23 dzieli się przez 1 i 23 z tego l.p. to 23 czyli f(23) =1
24 dzieli się przez 1,2,3,4,6,8,12,24 z tego l.p. to 2,3 czyli f(24) = 2
25 dzieli się przez 1,5,25 l.p. to 5 czyli f(25) = 1
26 dzieli się przez 1,2,13,26 l.p. to 2,13 czyli f(26) = 2
27 dzieli się przez 1,3,9,27 l.p. to 3 czyli f(27) = 1
28 dzieli się przez 1,2,4,7,14,28 l.p. to 2,7 czyli f(28) = 2
29 dzieli się przez 1,29 l.p. to 29 czyli f(29) =1
30 dzieli się przez 1,2,3,5,6,10,15,30 l.p. to 2,3,5 czyli f(30) = 3
wykresem będą punkty (same punkty, żadnych linii) o wsp.
(20, 2) (21,2) (22,2) (23,1) (24,2) (25,1) (26,2) (27,1) (28,2) (29,1) (30,3)
ZW = {1,2,3}
2 mar 01:49