Pudełko z koralikami - Prawdopodobieńśtwo wylosowania.
maja: witajcie,
bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu, nie mogę sobie z nim poradzić

W pudełku są koraliki dwóch kolorów. Czerwonych jest dwa razy więcej niż białych.
Szklanych jest 80% a 60% wszystkich koralików to czerwone szklane koraliki. Oblicz
prawdopodobieństwo, że losowo wybrany koralik:
a) jest szklany lub czerwony,
b) jest biały, ale nie jest szklany.
Dziękuje wszystkim za wszelką pomoc.
1 mar 23:55
pp: Masz odp do tego zadania?
2 mar 00:25
Basia:
n - liczba białych
2n - liczba czerwonych
------------------------------------
3n - liczba koralików
80%*3n = 0,8*3n = 2,4n - liczba szklanych
60%*3n = 0,6*3n = 1,8n - liczba czerwonych szklanych
2,4n - 1,8n = 0,6n - liczba białych szklanych
liczba(czerwony lub szklany) = liczba(czerwony) + liczba(szklany) - liczba(czerwony i
szklany) =
2n + 2,4n - 1,8n = 2,6n
P(szklany lub czerwony) = 2,6n/3n = 26/30 = 13/15
liczba białych, ale nie szklanych = n - 0,6n = 0,4n
P(biały i nie szklany) = 0,4/3n = 4/30 = 2/15
2 mar 00:43