Oblicz Pole powierzchni całkowitej i objętosc ostrosłupa.
emi12345678: Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 64cm2 . Wysokosc ściany
bocznej tego ostrosłupa jest równa 5cm. Oblicz Pole powierzchni całkowitej i objętosc
tego ostrosłupa.
1 mar 14:17
Mariusz: wskazówka
wiemy że boki podstawy mają po 8 cm
a wysokość boku trójkąta ma 5 cm.
pole powierzchni jest bardzo łatwo policzyć trzeba dodać pole podstawy i 4*pole boku(
czyli trójkąta)
OBJĘTOŚĆ NALEŻY WYLICZYC Z TWIERDZENIA PITAGORASA
mamy wysokość boku i długość p[odstawy więc zostaje tylko wysokośc ostrosłupa
potem skorzystaj z wzoru na objętość
1 mar 16:11
Kristophed: a więc tak: skoro pole podstawy jest równe 64cm2 i jest to ostrosłup prawidłowy
czworokątny, to a- długość krawędzi podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
Pp- pole podstawy
Pp=a2
a2=64
a=8 cm.
h- wysokośc ściany bocznej
h=5cm
czyli Pc- pole całkowite
Pc= Pp+Pb (pb- pole boczne)
Pb=4*a*h/2
Pb=4*8*5/2=80 cm2
Pc=80cm2+80cm2=160cm2
Odcinek podstawy od punktu przecięcia wysokości ściany bocznej z krawedzią podstawy
razem z wysokością tworzy kąt prosty taki, że ta długośc jest równa połowie krawędzi
podstawy i wynosi 4cm
zatem:
Z twierdzenia pitagorasa:
H2=52-42
H2=25-16
H2=9
H=3cm
V=1/3*Pp*H=1/3*64*3=64 cm3
1 mar 16:19
Kostex: przy polu całkowitym znajduje się błąd.
Pc = Pp + Pb więc będzie nie 80cm2+80cm2=160cm2 tylko
64cm2+80cm2=144cm2
3 mar 00:37
mariola91: Pole powierzchni bocznej graniastosłupa pawidłowego czworokątnego jest równa 64 cm , wysokość 8
cm. Oblicz V.
13 gru 20:45
ania: oblicz powierzchnię całkowitą oraz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, którego
krawędź wynosi 5 cm , a wysokość 10 cm . oblicz przekątną ściany bocznej
11 kwi 19:41