Ciągi liczowe - pomocy
Viper: Tomek kupuje komputer na raty. Oblicz, na ile rat została rozłożona spłata, jeśli Tomek
wpłacił na początku 800 złotych, piersza rata wyniosła 195 złotych, każda następna jest
o 5 złotych mniejsza, a opłata za komputer wynosi w sumie 3750 złotych.
1 mar 11:04
Mariusz: rozwiązuje
1 mar 12:26
Mariusz: y- ilośc rat
3750= 800 + y*[(195+195-5(y-1)] / 2) to w nawiasie to średnia arytmetyczna ceny
y-1 bo mamy juz pierwsza napisaną
5900= 390y-5y2+5y
5y2-395y+2950=0
y2-79y+1180=0
z delty wychodzi że
y=20 20 rat
1 mar 12:30
Viper: Dziękuje mariusz za rozwiązywanie zadanie
1 mar 13:16