Pomocy!!!
Viper: Wykaż, że jeśli w ciągu geometrycznym suma pierszego i trzeciego wyrazu równa jest w
sumie drugiego i czwartego wyrazu, to ciąg stały.
1 mar 14:51
Eta:
Witam Viper!
Co Ty z tymi ciągami? zadania wszystkie podobnie się rozwiązuje!
an = a1 *qn ---- to wzór na ogólny wyraz ciągu geom.
więc:
a1 + a3 = a2 +a4 --- z warunku zadania!
więc za a2 = a1 *q a3 = a1 *q2 a4 = a1 *q3
czyli:
a1 + a1*q2= a1 *q + a1 *q3
a1(1 + q2 - q - q3) =0 dla a1 ≠0 mamy
q3 - q2 +q -1 =0 bo zmieniamy znaki i dzielimy przez a1
teraz ; q2( q-1) + ( q- 1)=0
czyli ( q -1)( q2 +1)=0 to q= 1
czyli ciąg jest stały c.b.d.o
1 mar 15:06
Viper: Zawsze miałem problemy z ciągi liczbowe na matematyki....
1 mar 15:19
Eta: Spoko

dasz radę ! Musisz znać wzory!
I to wszystko!
Liczę Wam drugie zadanie

OK?
1 mar 15:35