Problemy funkcje trygonometryczne
pomocy: Stosunek długości boków prostokąta jest równy 3:5. Oblicz sinusa kąta, jaki tworzy
przekątna prostokąta z jego dłuższym bokiem.
1 mar 17:52
Zbyszek vel AtrurDitu: Witam, przyjmij, że jeden bok ma 3 ,a drugi 5. Poprowadź przekątną. Oblicz jej wartość za
pomocą Pitagorasa tzn. 32+52=c2 gdzie c-przeciwprostokątna czy też przekątna
prostokąta.
Dalej już z górki bo należy obliczyć stosunek przyprostokątnej przyα do
przeciwprostokątnej. I weź do ręki tablice i odczytaj jaki to kąt.
1 mar 18:25
pomocy: Ok, to mi podałeś dane pierszy bok ma 3, a drugi 5.
3x, 5x - długośćboków prostokąta
Obliczam twierdzenie pitagorasa:
32+52=c2
9+25=c2
34=c2
c2=34
c=√34
Mam wyznaczyć przekątna prostokąta:
d=√34
Obliczam kąt sinusa:
sinα= 3√34/34
2 mar 17:58
pomocy: Czy ktoś sprawdzi czy dobrze zrobiłem zadania?
2 mar 17:59
Bogdan:
Wynik jest poprawny ale przebieg rozwiązania nie jest ściśle poprawny.
Nie można przyjąć długości boków 3 i 5.
Należy oznaczyć długości boków: 3x, 5x, x > 0.
Wtedy długość przekątnej jest równa √(3x)2 + (5x)2 = x√34.
sinα = 3x / x√34
Po skróceniu przez x i usunięciu niewymierności z mianownika
otrzymujemy sinα = 3√34/34
2 mar 18:11
pomocy: Dzięki Bogdan
2 mar 22:07