Problemy funkcje trygonometryczne
pomocy: Dany jest trapez równoramienny ABCD o podstawach AB, CD. Ramię trapezu ma długość 10,
obwód jest równy 40. Wyznacz długości podstaw tego trapezu, jeśli wiadomo, że tgα=3/4,
gdzie α jest kątem ostrym trapezu.
1 mar 17:42
Basia:
ABCD trapez
DD1 = h - wysokość
AB = a
CD = b
a+b+20 = 40
a+b = 20
----------------------
DD1 = (a-b)/2
cosα = DD1/10
DD1 = 10*cosα
tgα = sinα/cosα = 3/4
4sinα = 3cosα
sinα = 3cosα / 4
sin2α + cos2α =1
9cos2α / 16 + cos2α = 1 /*16
9cos2α + 16cos2α = 16
25cos2α =16
cos2α = 16/25
cosα = 4/5
DD1 = (4/5)*10 = 8
(a-b)/2 = 8
a-b = 16
a+b = 20
----------------
2a = 36
a = 18
b = 2
2 mar 03:07
pomocy: Dzięki Basia
2 mar 22:10