matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 26.11.2009
Zadania
Odp.
1
Natala:
Napisz wzór funkcji g, której wykres jest obrazem wykresu funkcji f w symetrii względem początku układu współrzędnych, gdy f(x)=−2x
2
+4x−9
17
gaba:
znajdź 4 liczby tworzące ciąg arytmetyczny. ich suma wynosi 20 a suma ich odwrotności wynosi 25/24
1
Julek:
To nie zadanie, ale pytanie.
16
matthew:
Cześć. "Ciąg geometryczny" zad. 1
5
Johnson:
Zbadaj dla jakich wartości parametru c prosta 3x+4y+c=0 jest styczna do okręgu x2+y2=4.
2
Johnson:
Ciàg (7, x, y) jest ciàgiem geometrycznym malejàcym. Ciàg (y, x + 4) jest ciàgiem arytmetycznym.
21
Olala:
Rozwiąż nierówność: 1) x
2
+25≥0
4
Mati:
Nie wiem jak sie za to zabrać...i jak rozpisać...W zjeździe koleżeńskim uczestniczyło n osób. Na powitanie każdy wymienił uścisk dłoni. Ile osób mogło brać udział w zjeździe, jeśli
4
Mati:
Wynajęcie sali na połowinki, organizowane przez uczniów drugich klas pewnego liceum, kosztuje 1500zł. Ponieważ 50 uczniów z klas drugich zrezygnowało z udziału w zabawie to każdy z
5
Wydi:
Wykaż, że jeżeli {a
n
} jest ciągiem geometrycznym, to ciąg {b
n
}o wyrazie ogólnym określonym wzorem b
n
=5
(
a
n
)
2
też jest ciągiem geometrycznym.
8
j:
proszę o obliczenie pochodnej sinh(
3
√
2x
bez porządkowania najbardziej to mnie interesuje ile wynosi wewnętrzna pochodna
3
√
2x
gdyż to co sam wyliczyłem
5
Olala:
Wyznacz wartosci zmiennej x, dla których wyrażenie ma sens liczbowy:
x
2
+4x+4
a)
x
2
−4
x
3
−8
b)
x
2
−4x+4
2
Wydi:
Wyznacz drugi, trzeci i czwarty wyraz ciągu określonego wzorem rekurencyjnym: a
1
=3/5
1
Daniel:
ello chodzi jedynie o rozpisanie tych wyrażeń
1
wicia:
Podaj w najprostszej postaci, jak takie cos liczyc? ; >
21
Basia ;):
Mam mały problem z tym zadankiem. Prosiłabym tylko o wskazówkę jak owe zadanie zacząć.
1
seweryn:
(x+1)
2
=−25*(−4)
0
Anka:
proszę
o pomoc w zadaniu 28133 (liczby przeciwne)
2
Anka:
Do tego zadania mam zrobić tabelę? Sprawdź czy zdanie jest tautologią(prawem logicznym) : ~(p /\ q)<=>(~p V ~q)
11
Basia ;):
ile procent liczby a=19,75 stanowi liczba b=19,75, a jaki procent iczby b stanowi liczba a.?
0
Anka:
3
√
10
Bogdan
w zadaniu 28091 to chyba będzie sinα=
10
2
Mała:
Suma trzydziestu dwóch wyrazow ciagu arytm,etycznego (a
n
) jest równa pierwszemu wyrazowi tego ciągu. Oblicz stosunek wartości wyrazu pierwszego a
1
do różnicy r tego ciągu.
0
kasia:
POMOCY
rzucamy trzy razy kostką do gry.Jakie jest prawdopodobieństwo,że choć raz wypadnie szóstka
2
Litka:
:::rysunek::: Oblicz pole i obwód trapezu przedstawionego na rysunku.
0
ola12:
czas(t) 0 1 2 3 4 5 10 15 20 predkosc 0 2 .. ... ... .. ..... .... ....
2
seweryn:
(x+1)2=−25*(−4) jak wyliczyć x?
0
Magda:
2.Dane są punkty A(−7,−3) i B(−3,5) a) napisz równanie okręgu o średnicy AB b)wyznacz długość boków kwadratu wpisanego w ten okrąg
0
Magda:
Napisz równanie okręgu o środku S(−3,6) i promieniu równym długości odcinka o końcach A=(2,−3) i B=(−5,−1)
7
damian:
Czy ktoś może sprawdzić czy dobrze to zrobiłem
3
Mateusz:
Witam i proszę o pomoc. Z matematyka zawsze sobie nie radziłem,
0
karola:
a)y = cosx − I 2 cosx I b) y = sinx cosx
1
Mateusz:
Witam mam mały problem z zadaniem o takiej tresci:
1
Weronika:
:::rysunek::: Pewien trawnik ma kształt części koła,zaznaczonej na rysunku obok.
4
kasia:
rzucamy trzy razy kostką do gry.Jakie jest prawdopodobieństwo,że choć raz wypadnie szóstka
0
monika:
potrzebuje na jutro− 2x
3
−7x
2
−12x+45=0
0
Mała:
Witam wszystkich serdecznie
mam problem z 2 zadaniami dotyczącymi ciągów
Pomóźcie proszę
0
mm4:
prosze o sprawdzenie::
1
:):
Na pisz wzór funkcji liniowej w postaci f(x) =ax + b wiedząc że funkcja przyjmuje tylko wartości ujemne a dla argumentu pi ( wiecie 3,14)
przyjmuje wartośc −4
0
P.:
Napisz równanie okręgu o środku S(−3,6) i promieniu równym długości odcinka o końcach A=(2,−3) i B=(−5,−1)
10
Bogumił:
Blagam wytlumaczcie mi toemotka Rosnacy ciag geometryczny ma parzysta liczbe wyrazow. Wszystkie wyrazy ciagu sa dodatnie a ich suma jest 5 razy wieksza od sumy wyrazow o numerach
3
Natalia:
Wykres funkcji kwadratowej f przecina oś rzędnych w punkcie (0,−3), natomiast wierzchołek paraboli ma współrzędne (2 1/4,3/8)
3
Magda:
Może mi ktoś pomóc ?
0
Wojtas:
W trójkącie ABC przedłużono bok AB poza wierzchołek B i odłożono odcinek BD równy odcinkowi BC. Połączono punkty C i D. Wykaż, że /<CDA / = 1/2 /<CBA/.
0
HELP:
wyznacz wielomian V opisujący objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy a i wysokości h jako funkcję x. POdaj dziedzina tej funkcji
0
Wojtas:
W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych wynosi 60*. Znajdź kąt zawarty między wysokością i środkową poprowadzonymi z wierzchołka kąta prostego.
0
Anulka:
Punkt 0 jest spodkiem wysokości ostrosłupa trójkątnego, w którym wszystkie krawędzie boczne tworzą z podstawą kąty o równych miarach. Które z poniższych zdań są prawdziwe? Uzasadnij
1
Wojtas:
W trójkącie ABC dwusieczna poprowadzona z wierzchołka C przecina przeciwległy bok w punkcie D. Wiedząc, że /<BDC/ = 100* i że odcinek CD jest równy jednemu z boków wychodzących z
1
Wojtas:
W trójkącie ABC dwusieczna AD kąta A jest równa bokowi AB. Wyznacz /<B/ i /<C/ wiedząc, że /<A/ = 108*
5
matthew:
Cześć. "Ciąg arytmetyczny" zad1
0
ola12:
w tabeli umieszczono dane poczatkowe dotyczace ruchu jednostajnie przyspieszonego. na podstawie tabelki narysuj wykresy obrazujace zaleznosc predkosci od czasu i zaleznosci drogi od
0
A:
1
1
1
+
+
+ ... >2
x
−0.(9)
2
x
4
x
8
x
Lewa strona jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego. Nie mam odpowiedzi do tego zadania. Wyszło mi x<1, czy to jest dobra odpowiedź?
3
Bogumił:
Blagam wytlumaczcie mi to
Rosnacy ciag geometryczny ma parzysta liczbe wyrazow. Wszystkie wyrazy ciagu sa dodatnie a ich
0
HELP!! :
oblicz dlugosci przekatnych rombu wiedzac ze ich suma jest rowna 28cm a obowod rombu wynosi 40cm
3
seweryn:
seweryn: wstaw pomiędzy liczby 16 i 81 trzy liczby tak by razem tworzyły one pięć kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego jak to zrobić?może mi ktoś wytłumaczyć?
1
HELP!! tw.pitagorasa:
drabina dlugosci 3,2m oparta jest o sciane na wysokosci 3,1m.W jakiej odleglosci od sciany znajduje sie dolny koniec drabiny.Wynik podaj z dokladnoscia do 1cm
6
Johnson:
Wyznacz równania stycznych do okręgu x
2
− 4x +y
2
− 2y−4 = równoległych do osi OY.
0
KOrEczek twierdzenie pitagoras:
oblicz dlugosci przekatnych rombu wiedzac ze ich suma jest rowna 28cm a obowod rombu wynosi 40cm
0
KOrEczek twierdzenie pitagoras:
o ile % skrocimy sobie droge idac po przekatnej przez plac o wymiarach 60 m na 45m.Narysuj jego boki
6
barbarita:
pomóżcie bo niemam pojecio od czego zaczą to zadanie: Dana funkcja kwadratowa F(x)=x2+bx+c wyznacz współczynniki b i c wiedząc, że wierzchołek
0
mm4:
prosze o sprawdzenie:
9
gonia:
prosze o pomoc −wykonaj mnożenie i zredukuj wyrazy podobne gonia: a) (x−5)(x+5)+2xy=
6
Natalia:
Mam takie podane puynkty : (0,1) (2,4) (4,1) funkcji y=ax
2
+bx+c
6
Monika:
Napisz wzór funkcji liniowej f(x)=ax+b , jeśli: a) zbiorem rozwiązań nierówności f(x)<2 jest przedział (−
∞
;
7
3
) a zbiorem rozwiązań
0
Monika:
Napisz wzór funkcji liniowej f(x)=ax+b , jeśli: a) zbiorem rozwiązań nierówności f(x)<2 jest przedział (−
∞
;
7
3
) a zbiorem rozwiązań
1
seweryn:
znajdź liczbę x dla której podany ciąg jest geometryczny −4,x+1,−25
2
Xoltro:
wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla ktorych kazdy z roznych pierwiastkow rownania x
2
+ x + m = 0 jest wiekszy od m
4
seweryn:
wstaw pomiędzy liczby 16 i 81 trzy liczby tak by razem tworzyły one pięć kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego
2
Marta:
Witam wszystkich i bardzo, bardzo, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania do pracy kontrolnej:
2
Anka:
Do wtkresu funkcji liniowej należą punkty A=(3,−4) i B=(6,−2). Napisz jej wzór i wyznacz współrzędne ponktów wspólnych wykresu tej funkcji z osiami układu współrzędnych.
9
Krystek:
hej kto wie jak to połączyć ale dobrze
10
Paula:
LOGARYTMY.UUUuu.MOJA SŁABOŚĆ? LOG
X
= DWIE TRZECIE 2/3
4
wrrr:
oblicz całkę
0
ola:
kto pdaał by swój @ bym mogla wysylac zaanka z matematyki do zrobienia
prosze kto umie matematyke
2
ola:
przekatna rombu ma dlugosc 8 i 13 cm . oblicz pole czworokąta, ktorego wierzcholkami sa srodki
4
Anka:
1
Dla jakiej wartości parametru m wykresy funkcji f(x)=(
m−3)x−3 i g(x)=(m−5)x+2m są
2
prostymi równoległymi?
0
enooo:
Jest tu ktoś, kto w miare umie ang? Proszę, pomóżcie! Potrzebuję tak po 6−7 zdań na poziomie 3 gimnazjum w zadaniu:
1
qwerty:
:::rysunek::: witam!
1
Rafał:
pomocy PROCENTY
Rafał: W Polsce w grupie osób mających 65 lat i więcej na 22 mężczyzn przypada 27 kobiet jaki
1
aneczka:
rozwiąż równania: a) (2x−3)(1−x)
3
(x+2)(x+1)
2
>0
0
Rafał:
W Polsce w grupie osób mających 65 lat i więcej na 22 mężczyzn przypada 27 kobiet jaki procent tego społeczeństwa stanowią mężczyżni?
0
Anka:
Bogdan proszę...
matematyka.pisz.pl/forum/28133 i 28142
18
Agata 3:
http://matematyka.pisz.pl/forum/28025.html
2
Anka:
Dane są zbiory A={1,2,3,4,5}, B={2,3,4,7,8}, C={4,5,6,7,9}.Wyznacz zbiory: a) (A U C) ∩ B
0
Korzonkowa:
ma ktoś jakiś pomysł
Rozwiąż nierówności: (z działu "Funkcja kwadratowa")
0
:D:
y=√2sinx wektor=[π/4;0] i mam okreslic M,m funkcji po tym przesunieciu wyszlo mi M= √2 a m jak?
1
Madzia:):
Czy nikt nie potrafi tego rozwiązać
2
Madzia:):
POMOCY
1
Marta:
Państwo Wodzińscy zużyli w marcu 6 m
3
wody zimnej i 7m
3
wody ciepłej zapłacili za to 54zł w kwietniu za zużycie 7m
3
wody zimnej i 6m
3
wody ciepłej zapłacili 50 zł.Ceny wody w marcu i w
0
Jozef:
Witam. Jak rozłożę na czynniki wielomiany: a) W(x)= x
4
−3x
2
+9
1
mario:
Grupa osób zaplanowała wycieczkę , której koszt wynosi 640 zł. , ponieważ 2 osoby zrezygnowały to koszt uczestnictwa dla jednej osoby wzrósł o 16 zł. Ile osób pojechało na wycieczkę ?
0
mario:
1.Wykres funkcji f(x)=5/(x+1) przesunięto o wektor W=(4,3) i otrzymano wykres funkcji g(x) . Oblicz i podaj ich dziedzinę .
2
Anka:
2
3
sprawdź, czy liczby x i y są liczbami przeciwnymi, gdy: x=
+
,
3−2
√
2
3+2
√
2
y=2
√
2
−15.
0
Korzonkowa:
Rozwiąż nierówności: (z działu "Funkcja kwadratowa")
5
Dawiddic:
:::rysunek::: Oblicz kąt α wiedząc iż r=5cm a odcinek łuku znajdujący się pomiędzy ramionami wycinku (ten
0
kasiek:
sposrod liczb 1,2,3,....2010 wylosowano jedna. prawdopodobienstwo ze jest to liczba podzielna przez 5 lub przez 11 jest rowne.
a) 548/2010 b)36/2010 c)620/2010 d)547/2010
1
adam:
Dla jakich liczb całkowitych wyrażenie (n+9)/(n−5) przyjmuje wartość całkowitą
?
2
Muraton :
Przekątne czoworakąta ABCD przecinaja się w punkcie S. Udowodnij, że środki okregów opisanych
0
kasiek:
rzucono dwa razy sześcienna kostka do gry. pradwopodobienstwo ze dwa razy wypadla parzysta liczba oczek jest rowne
a)1/2 b) 1/4 C) 1/3 d)1/6
6
y=
√
2
sinx wektor=[π/4;0] i mam okreslic M,m funkcji po tym przesunieciu wyszlo mi M=
√
2
a m jak?
0
wandułka:
udowodnij że jeżeli a+b+c=0 to a
3
+b
3
+c
3
=3abc
1
kacperr:
która z liczb jest większa 2
350
czy 3
174
?
0
camper:
Punkt 0 należy do podstawy trójkąta równoramiennego ABC, w którym |AC|=|BC|. Wykaż że suma odległości punktu 0 od ramion jest równa odległości wierzchołka A od ramienia BC tego
1
gdzie moge znalezc funkcje tryg.polowy argumentu?
3
przedstaw w postaci iloczynu cos2(α−β)−cos2(α+β)
3
Nikka:
Suma dwudziestu początkowych kolejnych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 4 dają resztę 1 wynosi
1
gonia:
a) (x−5)*(x+5)*+2xy= b)(3−a)(6−3a)+3a=
0
camper:
Narysuj wykres funkcji: f(x)=sgn[(xx+2x)/|x+2|]−2
7
Nikka:
n+15
Ile wyrazów ciągu a
n
=
jest liczbami całkowitymi ?
n
0
wrrr:
jak to skrócić
2
camper:
w kwadracie o boku a=1 ścięto naroża tak że powstał ośmiokąt o równych długościach boków. Oblicz pole tego ośmiokąta
?
1
Anka:
Za pięć lat córka będzie cztery razy młodsza od mamy, a za dziesięć lat mama będzie trzy razy starsza od córki. Ile lat ma teraz każda znich?
1
wew:
W(x) = x3−6x2+12x−8
22
zad:
1 −−−−−−−−−−−−−−−−− = cos2α
19
matthew:
Cześć. "Ciąg arytmetyczny" Oblicz 51 wyraz pokazanego ciągu: −5,−1,3,7,11,15...
4
zbych:
1 Obwód trójkąta równoramiennego jest rówyn 250. Wiedząc, że ramie tworzy z podstawą taki kat
5
alfa, że tgα =
, oblicz pole trójkąta.
12
0
andrzej:
1
Anulka:
Jeżeli w czworościanie pięć krawędzi ma długość l, a szósta 10 cm, to ile wynosi l ?
0
Anulka:
Ile przekątnych ma graniastosłup o podstawie pięciokątnej ?
0
Anulka:
Punkt 0 jest spodkiem wysokości ostrosłupa trójkątnego, w którym wszystkie krawędzie boczne tworzą z podstawą kąty o równych miarach. Które z poniższych zdań są prawdziwe? Uzasadnij
0
Anulka:
Ile jest równa wysokość czworościanu, którego krawędzie są przekątnymi ścian pewnego sześcianu o krawędzi a ?
4
andrzej:
ile
1
Claudia2532:
Pomóżcie prosze
funkcja f przyporzadkowuje kazdej liczbie naturalnej n∊{2,3,4,5,6} liczbe dwuelementowych
1
Akania 6:
Bogdanie pomocy http://matematyka.pisz.pl/forum/28025.html
1
Claudia2532:
funkcja f przyporzadkowuje kazdej liczbie naturalnej n∊{2,3,4,5,6} liczbe dwuelementowych kombinacji zbioru n−elementowego
0
Akania 6:
plis
1
monika:
MATEUSZ− Dzięki za strony
4
Akania 6:
http://matematyka.pisz.pl/forum/28025. prosze o pomoc⇒licz by sa takie same jak w tym poscie Dziekuje
0
Akania6:
http://matematyka.pisz.pl/forum/28025.
0
Akania6:
http://matematyka.pisz.pl/forum/28025.
0
Anka:
dzięki Bogdan
2
Agata3:
http://matematyka.pisz.pl/forum/28025 ⇒ Basiu zajrzyj proszę jak Bogdan zajęty:(
1
Agata3:
http://matematyka.pisz.pl/forum/28090.html⇒ Basia:(
na wczoraj
3
Anka:
α jest kątem ostrym i tgα=3 oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych tego kąta.
1
Agata3:
//matematyka.pisz.pl/forum/28025. proszę o pomoc⇒ Bogdan
21
bogusia:
rozwiąż nierówność
7
ela14:
POMOCY Wykonaj działanie:
2
ela14:
czy ktoś wie jak usunąć niewymierność?:
3
=
3−
√
2
0
abcd:
Jak to zrobić Jest to matematyczna zagadka
14
kate:
Proszę Was bardzo o pomoc
potrzebuje wzór do tego zadania:
1
Mira:
Kto potrafi! Podać współrzędne wszystkich punktów, gdzie x,y są liczbami naturalnymi spełniającymi warunek:
12
Marta:
Bardzo proszę o pomoc:
8
bogusia:
4−2x
1
monika:
Witam podajcie mnie dobrą stronę z geografii−o ruchu obiegowym ziemi i fizyki−o ruchu jednostajnym zmiennym DZIĘKUJE
35
Marta:
Bardzo proszę o pomoc:
1
Anulka:
Jaką bryłę otrzymamy w wyniku obrotu trapezu prostokątnego (niebędącego prostokątem) wokół krótszego ramienia?
0
Anulka:
Ile jest równa wysokość czworościanu, którego krawędzie są przekątnymi ścian pewnego sześcianu o krawędzi a ?
1
aneczka:
rozwiąż nierówność
x
2
−1
4x−x
2
>0 dla jakich argumentów obie funkcje przyjmują jednocześnie wartości dodatnie i ujemne
1
aneczka:
Przez jeden z kranów woda wypływa ze zbiornika, a przez drugi do niego wpływa.Gdy otworzymy oba krany, zbiornik zostanie napełniony wodą w ciągu 20 godzin.W ciągu ilu godzin pierwszy kran
10
Basia:
Do Ety !
,
ale wstęp nie jest wzbroniony