funkcja kwadratowa
aneczka: rozwiąż nierówność x2−14x−x2>0
dla jakich argumentów obie funkcje przyjmują jednocześnie wartości dodatnie i ujemne
26 lis 06:43
Basia:
Żadna funkcja nie może przyjmować równocześnie wartości dodatnich i ujemnych.
Masz rozwiązać nierówność, która jest prawdziwa ⇔
[ licznik >0 i mianownik >0 ] lub [ licznik<0 i mianownik<0]
Rozwiąż równania:
x2−1=0
4x−x2=0 ⇔ −x2+4x=0
Naszkicuj parabole, które są wykresami licznika i mianownika i odczytaj kiedy obie funkcje są
>0
i kiedy obie są <0
26 lis 11:37