funkcja liniowa układ współrzędnych
Anka: Do wtkresu funkcji liniowej należą punkty A=(3,−4) i B=(6,−2). Napisz jej wzór i wyznacz
współrzędne ponktów wspólnych wykresu tej funkcji z osiami układu współrzędnych.
26 lis 17:26
Bogdan:
y = ax + b
y = a(x − x
0) + y
0, (x
0, y
0) to jeden z podanych punktów
| | 2 | | 2 | |
y = |
| (x − 3) − 4 ⇒ y = |
| x − 6 |
| | 3 | | 3 | |
26 lis 17:44
Monika: y=ax + b
−4 = 3a +b ⇔ b= −4−3a ⇔ b = − 6
−2= 6a + b ⇔ −2 = 6a + ( − 4 − 3a) ⇔ a= 23
y = 23x − 6
współrzędne punktów wspólnych z
osią y to punkt (0, b) czyli (0 ; −6)
osią x to miejsce zerowe tej funkcji czyli 0 = 23x −6 ← wyznacz z tego x
26 lis 18:18