Pomożecie? :( funkcja f przyporzadkowuje kazdej liczbie naturalnej...
Claudia2532: funkcja f przyporzadkowuje kazdej liczbie naturalnej n∊{2,3,4,5,6} liczbe dwuelementowych
kombinacji zbioru n−elementowego
a) napisz wzor funkcji
b) sporzadz wykres tej funkcji
c) podaj zbior wartosci funkcji
26 lis 12:29
kate: | | | |
a) f(n)= C 2n = | = n!2!(n−2) = (n−1)n2 |
| | |
b) f(2)=1 czyli x=2 i y=1 zaznaczasz punkt (2,1)
f(3)=3 pozostale tak samo zaznaczasz
f(4)=6
f(5)=10
f(6)=15
wykresem sa punkty! nie łączymy ich!
c) ZW; y∊{1,3,6,10,15}
30 lis 13:29