Stereometria
Marta: Bardzo proszę o pomoc:
1. Objętość stożka równa jest 100π, a tworząca tworzy z podstawa kąt 30o.
Oblicz pole powierzchni bocznej tego stożka.
2. W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędzie boczne są dwa razy dłuższe od krawędzi
podstawy.
a) wyznacz sinus kąta nachylenia ściany bocznej ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy
b) Wyznacz długość krawędzi podstawy tak, aby objętość ostrosłupa wynosiła 23 √11
26 lis 08:35
Marta: a tu czy ktoś pomoże
26 lis 10:43
Alinka: Zadanie 1. O=πr2+πrl, gdzie r − to promień, l − tworząca
πr2+πrl=100π
r2+rl=100
tworząca tworzy z podstawą kąt 30o, zatem korzystając z funkcji trygonometrycznych
cos300=rl
Ułóż układ równań wyznacz r i l, a następnie podstawa do wzoru na pole pow bocznej Pb=πrl
26 lis 10:54
Nikka: To co napisałaś Alinko to nie jest wzór na objętość stożka !
26 lis 10:57
26 lis 10:58
Alinka: sorki
racja
wstyd mi
26 lis 11:00
Alinka: tak to jest gdy robi się dwie rzeczy na raz
26 lis 11:00
Marta: ale ja nie wiem co i jak mam obliczyć z tej objętości

jak zrobić te zadania
26 lis 11:03
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
Proszę zauważyć, że objętość stożka V = |
| πr2*H ⇒ |
| πr2*H = 100π |
| | 3 | | 3 | |
26 lis 11:03
Alinka: Poprawiam się zatem
13 πr2*H=100π
13r2*H=100
tg30o=Hr
26 lis 11:06
Marta: czyli
√3/3=H/r i jak ma to dalej rozwiązć

3H=
√3 r
26 lis 11:19
Marta: co mam dalej zrobić
26 lis 12:14
Bogdan:
| | √3 | | H | |
Z zależności |
| = |
| wyznacz H i wstaw do równania r2H = 300, stąd |
| | 3 | | r | |
wyznacz r, potem długość tworzącej t z odpowiedniej funkcji trygonometrycznej kąta 30
o.
26 lis 12:24
Marta: czyli H=
√3/3 r

tak
26 lis 12:28
Nikka: tak
26 lis 12:33
Marta: sin α=
tH
sin 30
o=
√3/3 r
12=
√3/3 r i co dalej
26 lis 13:19
Nikka:
Podstawiam H do wzoru na objętość i obliczam r :
| | 1 | | √3 | |
100π = |
| π * |
| *r[3} |
| | 3 | | 3 | |
Obliczamy l (na rysunku t − tworząca) :
P
pb = πrl = π*10
√3*20 = 200
√3π
26 lis 13:56
Marta: a czy ktoś pomoże mi zrobić 2 zadanie
27 lis 08:28
Nikka:

Ostrosłup prawidłowy trójkątny ma w podstawie trójkąt równoboczny.
Długość jego boku oznaczmy przez a (krawędź podstawy). Krawędź boczna ostrosłupa ma wtedy
długość 2a.
h − wysokość ściany bocznej
h obliczamy z tw. Pitagorasa (dla ściany bocznej, która jest trójkątem równoramiennym o
podstawie a i ramionach równych 2a) :
| | a | | √15 | |
h2 = (2a)2 − ( |
| )2 → h = |
| a |
| | 2 | | 2 | |
Następnie obliczamy wysokość ostrosłupa z trójkąta z rysunku (z tw. Pitagorasa):
h
2 = H
2+x
2
| | 1 | | 1 | | √3 | | √3 | |
odcinek x to |
| wysokości podstawy czyli x = |
| * |
| a = |
| a |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 6 | |
| | √15 | | √3 | |
H2 = ( |
| a)2 − ( |
| a)2 |
| | 2 | | 6 | |
| | 44 | | √11 | |
H2 = |
| a2 → H = |
| a |
| | 12 | | √3 | |
czyli
| 2 | | 1 | | √3 | | √11 | |
| √11 = |
| * |
| a2* |
| a → a3 = 8 → a=2 |
| 3 | | 3 | | 4 | | √3 | |
27 lis 09:18
Nikka: a)
| | √11 | | √15 | |
sinα = ( |
| *a) : ( |
| a) |
| | √3 | | 2 | |
mam nadzieję, że nigdzie nie namieszałam (dawno nie robiłam zadań ze stereometrii)... i że jest
ok
27 lis 09:25
Marta: wielkie dzięki czyli a=2 to jest długość krawędzi czyli odpowiedź na podpunkt b tak
27 lis 09:57
Nikka: na to wychodzi
27 lis 09:58
Marta: jeszcze raz bardzo dziękuję
27 lis 11:09
Nikka: nie ma za co (oby było dobrze)
27 lis 11:14
Bogdan:
| | 1 | | 3000 | |
1. |
| πr2h = 1000π ⇒ h = |
| |
| | 3 | | r2 | |
| h | | h | | √3 | | 3000 | |
| = tg30o ⇒ |
| = |
| ⇒ r = √3h = √3 * |
| ⇒ |
| r | | r | | 3 | | r2 | |
r
3 = 3000
√3 =
√32 * 10
3 *
√3 =
√33 * 10
3 ⇒ r = 10
√3
| r | | r | | √3 | | 2r | | 2 | |
| = cos30o ⇒ |
| = |
| ⇒ t = |
| = |
| * 10√3 = 20 |
| t | | t | | 2 | | √3 | | √3 | |
Pole P
B = πrt = π * 10
√3 * 20 = 200
√3π
1 gru 12:49
Marta: bardzo dziękuje a czy te 2 zadanie jest dobrze
1 gru 13:06
Bogdan:
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
R = |
| a√3, R2 = |
| a2, r = |
| a√3, r2 = |
| a2 |
| | 3 | | 9 | | 6 | | 36 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
Objętość |
| * |
| a2√3 * |
| a√33 = |
| √11 ⇒ a = 2 |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 3 | |
1 gru 13:23
Marta: sinα=√15*6√33?
1 gru 13:35
Marta: a wracając do zadania 1 to:
hr=
√33⇒r=
√3h skąd to jak ja licze to wychodzi mi r=h
√3
1 gru 13:43
Bogdan:
Przecież podałem: r = √3h, a nie r = √3h
1 gru 13:46
Bogdan:
Podaj sinα jeszcze raz w zadaniu 2.
1 gru 13:47
Marta: aha przepraszam, nie zauważyłam, a ten sin to penie źle policzyłam co
1 gru 13:48
Marta: sin α=12*2√15/23√33=√15*32√33 i nie wiem jak dalej
1 gru 13:49
Bogdan:
| | 2 * √3 * √11 | | √5 | | 2√55 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | 3 * √3 * √5 | | √5 | | 15 | |
1 gru 13:56
Marta: Bardzo dziękuje za pomoc
2 gru 11:11
Nikka: a ja się pomyliłam w obliczeniach
| | 2√55 | |
faktycznie sinα = |
| ( źle pomnożyłam ułamki) |
| | 15 | |
2 gru 11:20