oprocentowanie
kate: Proszę Was bardzo o pomoc

potrzebuje wzór do tego zadania:
Ile pieniędzy wypłaci p. Kowalski po 1,5 roku, jeśli płacił 3000, oprocentowanie 8% w skali
roku, kapitalizację co pół roku.
26 lis 09:59
kate: proszę kogoś o pomoc
26 lis 10:07
kate: jest tam ktoś, kto mi pomoże?
26 lis 10:40
Alinka: Kk=K0*(1+p100)n
Gdzie Kk to kapitał końcowy, K0 kapitał początkowy, p − procent, n− ilość okresów
kapitalizacji
26 lis 10:42
Bogdan:
K − kwota wpłacona (K = 3000)
p − liczba procent rocznej stopy procentowej (p = 8)
n − liczba lat (n nie musi być całkowite) (n = 1,5)
m − liczba określająca, ile razy w roku następuje kapitalizacja odsetek (m = 2)
K
n − kwota końcowa
26 lis 10:46
Bogdan:
Wzór podany przez Alinkę jest prawdziwy dla kapitalizacji rocznych, w tym zadaniu
kapitalizacja jest półroczna, czyli odsetki dopisywane są 2 razy w roku.
26 lis 10:48
Alinka: Zgadza się dlatego za p należy podstawić 4, a za n 3.
26 lis 10:59
kate: ok. dzięki Wam. ja to rozwiążę i porównam z rozwiązywaniami koleżanek z klasy (każda ma
zrobione te zadanie, ale inne wyszły odpowiedzi)
26 lis 11:36
Bogdan:
| | | |
K1,5 = 3000 * (1 + |
| )1,5*2 = 3000 * 1,043 = 3374,59 |
| | 100 | |
26 lis 11:40
kate: większość koleżanek zrobiło tak:
3000*0.08*12=240 −odsetki za rok
3000+240=3240
3240*0.088*12=129.6 − odsetki za pół roku
240+129.6=369.6 − odsetki za 1,5 roku
3000+369.6=3369.6 − tyle im wyszło. to dobrze zrobione zadanie?
26 lis 12:01
kate: sorry, tam miało być:
3240*0.08*12=129.6 (a nie 0.088)
26 lis 12:03
kate: i jak tam? dobrze zrobione jest te zadanie?
26 lis 12:14
kate: a tak rozwiązane może być?;
a) 3000−−>100%
x−−>8%
x=3000*0.08=240− jeden rok
12x=120− pół roku. 3000+120=3120(zł)− po połowie roku Kowalski ma 3120 zł.
b) 3120−−>100%
x−−>8%
x=3120*0.08=249.6
12x=124.8(zł)− drugie pół roku. 3120+124.8=3244.8(zł)− po roku kowalski ma 3244.8 zł
c) 3244.8−−>100%
x−−>8%
x=3244.8*0.08=259.584
12x=129.792(zł)−trzecie pół roku. 3244.8+129.792=3374.592(zł)− taki
sam wynik jak u Ciebie Bogdanie

może tak być?
26 lis 12:50
kate: a tak rozwiązane może być?;
a) 3000−−>100%
x−−>8%
x=3000*0.08=240− jeden rok
12x=120− pół roku. 3000+120=3120(zł)− po połowie roku Kowalski ma 3120 zł.
b) 3120−−>100%
x−−>8%
x=3120*0.08=249.6
12x=124.8(zł)− drugie pół roku. 3120+124.8=3244.8(zł)− po roku kowalski ma 3244.8 zł
c) 3244.8−−>100%
x−−>8%
x=3244.8*0.08=259.584
12x=129.792(zł)−trzecie pół roku. 3244.8+129.792=3374.592(zł)− taki
sam wynik jak u Ciebie Bogdanie

może tak być?
26 lis 12:51
Dawiddic: Dokladnie tak:
x−pieniądze które wpłacił pan Kowalski
Skoro wypłacił po 1,5 roku i wpływać odsetki na konto musiały co 0,5 roku to były 3 "wpływy".
x+x*8%−Stan konta po 0,5 roku.
(x+x*8%)+(x+x*8%)*8%−Stan konta po 1 roku.
((x+x*8%)+(x+x*8%)*8%)+((x+x*8%)+(x+x*8%)*8%)*8%−Stan konta po 1,5 roku.
8%=
8100
A więc:
Podstawiamy pod x−3000 i wychodzi:
((3000+3000*
8100)+(3000+3000*
8100)*
8100)+((3000+3000*
8100
)+(3000+3000*
8100)*
8100)*
8100=y
Gdzie y to cała kasa kturą wypłacił z konta po 1,5 roku

dalej nie chce mi się liczyć a
chciałaś tylko wzór i tak dalem więcej
26 lis 16:03