ciągi
Bogumił: Blagam wytlumaczcie mi to

Rosnacy ciag geometryczny ma parzysta liczbe wyrazow. Wszystkie wyrazy ciagu sa dodatnie a ich
suma jest 5 razy wieksza od sumy wyrazow o numerach nieparzystych.
a)Wyznacz iloraz ciagu
b) wiedzac ze iloczyn dwudziestu poczatkowych wyrazow tego ciagu wynosi 1024
32 wyznacz
pierwszy wyraz tego ciagu.
Nie to ze nie probowalem.
a
1+a
2+...+a
n=5(a
1+a
3+...+a
2n+1)
a
1+a
1q+...+a
1q
n−1=5(a
1+a
1q
2+....+?)
nie mam pojecia czy robie dobrze i czy to do czegos prowadzi
26 lis 19:14
Mateusz: układamy układ rownan
{a1+a1q......+a1q2n+1 = 5(a1 + a1q2+...+a1q2n+1
{a1*a1q*....*a1q19 = 2320
i teraz do rozwiązania tego układu wystarczy wzór na sumę n wyrazów ciągu geometrycznego
(pierwsze równanie) oraz wzór na sumę n wyrazów ciągu arytmetycznego (wykładnik q w drugim
równaniu)
26 lis 19:22
Mateusz: w 1 równaniu ostatni wyraz a1+a1q2 +....+a1q2n
26 lis 19:24
Bogumił: mozesz wyjasnic ten uklad?
26 lis 19:32