Rozłóż wielomian na czynniki nierozkładalne
wew: W(x) = x3−6x2+12x−8
26 lis 14:17
Eta:
zastosuj wzór:
(a−b)3 = a3 −3a2b +3ab2 −b3
to:
W(x)= ( x −2)3 = (x−3)(x−3)(x−3)
26 lis 14:30
Faiu: a) W(x) = x−6x2+12x−8
5 lis 19:33
a:
Popraw zapis W(x)
5 lis 19:47
Jolanta: Jeżeli masz problem z wykorzystaniem wzoru skróconego mnozenia
W(x)=x3−6x2+12x−8 sprawdzam dzielniki 8 dla x=2 wynik jest 0
W(2)=23−6*22+12*2−8=0 czyli wielomian dzieli się przez (x−2)
x3−6x2+12x−8 : (x−2)=x2−4x+4 mozna policzycΔ i pierwiastki albo sprawdzić dzielniki 4
Dla x =2 W(2)= 22−4*2+4=0
Po podzieleniu przez (x−2 ) wynik wynosi x−2
2 jest pierwiastkiem potrójnym
W(x)=(x−2)(x−2)(x−2)
5 lis 22:55