s
Natalia: Mam takie podane puynkty :
(0,1) (2,4) (4,1) funkcji y=ax2+bx+c
Mam obliczyć współczynniki a, b, c . Mógłby ktoś mi pomóc w tym? Będę wdzięczna.
26 lis 18:13
Natalia: Pomoże mi ktoś

26 lis 18:24
Bogdan:
Wstaw współrzędne podanych punktów do równania y = ax2 + bx + c w miejsce x, y,
rozwiąż następnie otrzymany układ trzech równań.
26 lis 18:26
Natalia: już wstawiałam i nie wychodzi mi tak jak powinno
26 lis 18:30
Natalia: a wychodzi mi 0 a powinno 0,75 c wychodzi 1 czyli dobrze a b powinno wyjść 3
26 lis 18:31
marektg: 1=a*02 + b*0 +c
4 =a*22 + b*2 + c
1 = a*42 + b*4 +c
Rozwiąż taki układ 3 równań a otrzymasz szukane współczynniki
26 lis 18:32
Natalia: No ok wyszło mi dobrze ale mam drugi problem mam teraz obliczyć deltę i x1 x2 oraz p i q,
problem mam z x1 który wychodzi mi tak:
x1=−3−3√2/ −3/2= jak mam to obliczyć żeby dostać jakieś sensowne liczby do umieszczenia ich
na wykresie?
26 lis 19:26