matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
helpppp!!
wandułka:
udowodnij że jeżeli a+b+c=0 to a
3
+b
3
+c
3
=3abc
26 lis 15:33
M:
3 maj 12:54
:
a
3
+b
3
+c
3
=a
3
+b
3
+(−a−b)
3
=a
3
+b
3
−a
3
−3a
2
b−3ab
2
−b
2
=−3ab(a+b)=−3ab(−c)=3abc
5 maj 09:46