nierówność
bogusia: rozwiąż nierówność
√3
f(x) < − −−−−−−−
2
26 lis 10:19
bogusia: Narysuj wykres funkcji f(x) = sin x,
pi
gdzie x ∊ < − −−−− , 2pi , a następnie : podaj miejsce zerowe funkcji f;
2
26 lis 10:24
bogusia: zapomniałam nawiasu >
26 lis 10:26
bogusia: Narysuj wykres funkcji f(x) = sin x,
pi
gdzie x ∊ < − −−−− > , 2pi , a następnie : podaj miejsce zerowe funkcji f;
2
26 lis 10:27
bogusia: ?
26 lis 11:16
bogusia: Narysuj wykres funkcji f(x) = sin x,
π
gdzie x ∊ < − −−−− > , 2π , a następnie : podaj miejsce zerowe funkcji f;
2
26 lis 11:37
bogusia:

26 lis 12:11
bogusia: pomożecie
26 lis 14:51
26 lis 14:54
bogusia: rozwiąż nierówność
√3
f(x) < − −−−−−−−
2
26 lis 15:09
Nikka: dla tej samej funkcji?
26 lis 15:14
bogusia: to jest przykład b: tamten był przykład a:
26 lis 15:19
bogusia: tak do tej samej
26 lis 15:20
Dawiddic:

Oszacuj miej więcej ile to
√3(od razu mowie ze
√3≈1,7 i masz:
1.72=0,85
A więc f
(x)≈0,85 czyli na osi x będzie kropka w punkcie 0,85
I to przybliżone rozwiązanie
26 lis 16:22
bogusia: Tu byó trzeba rozwiązać nierówność
√3
f(x) < − −−−−−−−
2
27 lis 13:31
bogusia: było
27 lis 13:32
bogusia: pomożecie
28 lis 21:46
bogusia: rozwiąż nierówność
√3
f(x) < − −−−−−−−
2
28 lis 22:11
AROB: Pomogę Ci Bogusiu
28 lis 22:14
AROB:

| | π | |
Zad. 1. Wykres funkcji f(x) = sinx dla x∊ < − |
| , 2π > |
| | 2 | |
Miejsca zerowe: x ∊ { 0, π, 2π }
Zaraz spróbuję zrobić wykres do zad 2.
28 lis 22:24
AROB:

| | √3 | |
Zad. 2. Rozumiem, że nierówność f(x) < − |
| ma być rozwiązana także w przedziale |
| | 2 | |
| | √3 | |
Przerywana linia przechodzi przez punkt − |
| ≈ − 0,85 |
| | 2 | |
| | √3 | |
Wyznaczamy najpierw rozwiązania równania sinx = − |
| w żądanym przedziale. |
| | 2 | |
| | π | | 4 | |
Są nimi: x1 = π + |
| = |
| π |
| | 3 | | 3 | |
Rozwiązaniem nierówności są przedziały oznaczone na rysunku kolorem czerwonym.
| | π | | π | | 4 | | 5 | |
Czyli: x∊ < − |
| , − |
| ) ∪ ( |
| π, |
| π) |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | |
28 lis 22:49
bogusia: Jejku jak pięknie narysowane i wytłumaczone Wielkie dzięki
29 lis 21:36